@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:15269 a azonOnto:Book ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-06-14"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:author person:46 ;
azonOnto:position 1 ] ;
azonOnto:collection collection:1,
collection:7 ;
azonOnto:description "Publikacja opisuje temat kształtowania funkcjonalno-przestrzennego kuchni domowych, ich wyposażenia technicznego oraz warunków przygotowania posiłków w relacji do postępu technicznego. Zasadnicze znaczenie dla przeprowadzonych badań miały studia oraz bazujące na nich analizy materiału bibliograficznego i ikonograficznego, stanowiące o charakterze porównawczo-analitycznym pracy. Badania miały również charakter typologiczny dla przekrojowego usystematyzowania typów budynków, pomieszczeń kuchennych i ich wyposażenia. Wykorzystano również studia przypadku dotyczące najbardziej znaczących obiektów technicznych. Publikacja zawiera również analizę krytyczną niektórych (zwłaszcza dawnych) rozwiązań technicznych, popartą materiałami bibliograficznymi. Pokazuje ona rolę postępu technicznego w poprawie ergonomicznej jakości produktów lub uzasadnia dalsze badania w celu poprawy warunków pracy w kuchni. Podsumowania rozdziałów zawierają syntezę omawianego materiału oraz uzasadnienia wniosków."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "naukowcy"@pl,
"ogół społeczeństwa"@pl,
"studenci"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/15269/Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "architektura"@pl ;
azonOnto:uri "http://www.eionet.europa.eu/gemet/concept/538"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "kuchnia"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c45527"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Ergonomia"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2638"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "gospodarstwo domowe"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/225182"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "ID-NC-ND"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://azon.e-science.pl/licencje/ID-NC-ND_PWr.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:numberOfPages 332 ;
azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:29478"^^xsd:anyURI ;
azonOnto:value "29478"^^xsd:string ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Politechnika Wrocławska"^^xsd:string ] ;
azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:publicationYear 2015 ;
azonOnto:publisher "Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej"^^xsd:string ;
azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=29478"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk technicznych / architektura i urbanistyka (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Marta Kordas"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD