@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:19228 a azonOnto:ResearchLaboratory ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-12-10"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:10180 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:7679 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Inna"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:17,
        collection:2 ;
    azonOnto:description "Profesjonalnie wyposażona pracownia technologii gastronomicznej, przygotowana do stosowania różnych technik obróbki kulinarnej produktów i potraw pozwala na prowadzenie prac w następujących zakresach:\\n•	wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw,\\n•	opracowywanie receptur nowych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym,\\n•	modyfikacja i udoskonalanie receptur produktów i potraw tradycyjnych,\\n•	opracowywanie receptur produktów i potraw dedykowanych dla osób z alergiami lub nietolerancją wybranych składników pożywienia,\\n•	próby wytwarzania nowych produktów i potraw z zastosowaniem niekonwencjonalnych składników takich jak np.: wysłodki buraczane, wycierka ziemniaczana, wytłoki jabłkowe, i inne,\\n•	w pracowni powstają i są doskonalone potrawy mające zastosowanie w kuchni dietetycznej, \\n•	pracownicy Katedry Żywienia Człowieka prowadzą również prace z zakresu oceny wpływu różnych metod obróbki kulinarnej na jakość i wydajność potraw oraz z zakresu stosowania różnych technik kulinarnych (sous vide, smażenie ciśnieniowe).\\n•	udostępnianie pomieszczeń do pokazów firmowych\\n•	warsztaty kulinarne dostosowane do indywidualnych potrzeb grupy\\n•	inna działalność w obszarze usług gastronomicznych"@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Gastronomia"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D005522"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "HoReCa"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/24784"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:location "UPWr"^^xsd:string ;
    azonOnto:narrowRecipientGroup "wytwórcy żywności, poradnie dietetyczne, hotele, bary firmy cateringowe, szkoły wszystkich szczebli"^^xsd:string ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Arkadiusz Popiel"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Pracownia technologii gastronomii"@pl ;
    azonOnto:uri "https://ptg-azon.e-science.pl/home/"^^xsd:anyURI .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD