@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:20142 a azonOnto:ResearchLaboratory ;
azonOnto:acceptanceDate "2018-12-10"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:10189 ;
azonOnto:position 1 ] ;
azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
azonOnto:cocreator person:7679 ;
azonOnto:position 1 ;
azonOnto:roleName "Inna"@pl ] ;
azonOnto:collection collection:17,
collection:2 ;
azonOnto:description "Pracownicy Katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, higieny i toksykologii żywności, różnych rodzajów żywności i suplementów diety, metodologii badań żywieniowych, technologii gastronomicznej, organizacji żywienia zbiorowego i prawa żywnościowego.\\nTematy badawcze\\n1.Ocena żywienia i stanu odżywienia populacji ludzi zdrowych i chorych.\\n2.Wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw\\n3.Ocena zawartości składników odżywczych w racjach pokarmowych różnych grup ludności.\\n4.Ocena zawartości pierwiastków niezbędnych i pierwiastków toksycznych w produktach żywnościowych.\\n5.Projektowanie nowych receptur produktów i potraw w aspekcie ich wartości odżywczej i prozdrowotnej.\\n6.Wpływ składników odżywczych i substancji toksycznych na przemiany metaboliczne w organizmach zwierząt doświadczalnych."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Ocena stanu odżywienia"@pl ;
azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D009749"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "indeksy glikemiczne"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/25683"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "ładunek glikemiczny produktów"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/25684"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "zawartość pierwiastków niezbędnych"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/25685"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "nowe receptury produktów"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/25686"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA-NC 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:location "UPWr"^^xsd:string ;
azonOnto:narrowRecipientGroup "Biochemicy, medycy, indywidualni odbiorcy usług, pracownicy nauk"^^xsd:string ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Arkadiusz Popiel"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Laboratorium w Katedrze Żywienia Człowieka UPWr"@pl ;
azonOnto:uri "https://lwkzc-azon.e-science.pl/home/"^^xsd:anyURI .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD