@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:21749 a azonOnto:ResearchLaboratory ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-12-07"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:7682 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:7679 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Inna"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:17,
        collection:2 ;
    azonOnto:description "Zakres działalności laboratorium:\\n\\nOkreślanie składu chemicznego surowców i produktów spożywczych (zawartości białka i składu aminokwasowego, tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych, węglowodanów i profilu cukrowego, popiołu, włókna surowego, błonnika pokarmowego), zawartości związków toksycznych i antyżywieniowych w ziemniakach i przetworach ziemniaczanych (glikoalkaloidy, azotany), zawartości akrylamidu w produktach spożywczych,. Określanie wartości energetycznej żywności. Badania przechowalnicze w warunkach standardowych oraz z zastosowaniem testów przyspieszonych. Opracowanie technologii otrzymywania skrobi modyfikowanych, białek roślinnych, przetworów ziemniaczanych, produktów przekąskowych, wyrobów cukierniczych. \\n\\nOpis oferty działalności usługowej:\\n•  Określanie zawartości białka i składu aminokwasowego.\\n•  Określanie zawartości tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych.\\n•  Określanie zawartości węglowodanów i profilu cukrowego.\\n•  Określanie zawartości popiołu.\\n•  Określanie zawartości włókna surowego, błonnika pokarmowego.\\n•  Określanie wartości energetycznej żywności.\\n•  Opracowanie informacji żywieniowej na rynek polski, europejski, USA.\\n•  Oznaczanie zawartości akrylamidu w produktach spożywczych.\\n•  Określanie zawartości związków toksycznych i antyżywieniowych w ziemniakach i przetworach ziemniaczanych (glikoalkaloidy, azotany).\\n•  Określanie trwałości przechowalniczej produktów spożywczych w warunkach standardowych i w warunkach krytycznych (testy przyspieszone).\\n•  Ocena wartości technologicznej surowców przemysłu spożywczego, zwłaszcza ziemniaka, i jej zależności od warunków agrotechnicznych i warunków przechowywania.\\n•  Ocena jakości skrobi różnego pochodzenia.\\n•  Fizykochemiczne i biochemiczne modyfikowanie skrobi do celów spożywczych i nieżywnościowych (np. skrobia oporna, opakowaniowe tworzywa biodegradowalne).\\n• Ocena jakości  produktów przekąskowych (w tym przetworów ziemniaczanych),  tłuszczów roślinnych, wyrobów cukierniczych.\\n•  Opracowanie technologii przetworów z ziemniaka i produktów przekąskowych suchych, w tym ekstrudowanych.\\n•  Opracowanie technologii wydzielania białka z soku ziemniaczanego i oceny jego wartości.\\n• Opracowanie technologii wydzielania białka z produktów ubocznych przemysłu olejarskiego i ocena jego wartości.\\n• Określenie stabilności termooksydacyjnej tłuszczów roślinnych w procesie smażenia."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jakość i trwałość przechowalnicza"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/25914"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "analiza produktów żywnościowych"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26293"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:location "UPWr"^^xsd:string ;
    azonOnto:narrowRecipientGroup "Przemysł spożywczy, rolnictwo, medycyna, przemysł chemiczny, instytucje naukowe"^^xsd:string ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Arkadiusz Popiel"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Pracownia Analizy Produktów Żywnościowych Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa"@pl ;
    azonOnto:uri "https://papz-azon.e-science.pl/home/"^^xsd:anyURI .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD