@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:21966 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-12-12"^^xsd:date ;
    azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa"^^xsd:string ;
    azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Materiał do badań stanowiła treść jelit ślepych pobrana od  gęsi białych kołudzkich, w wieku 17 tygodni. Zwierzęta utrzymywane były w systemie pół-intensywnym, zgodnie z zasadami odchowu gęsi. Jako dodatek do inkubowanej treści jelit zastosowano ekstrakt  Quillaja saponaria  (Sigma – Aldrich S4521). Celem przygotowania próbek do fermentacji, odważono  treść jelit po 5 g do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich), a następnie rozcieńczono buforem. Jako substrat zastosowano 1g owsa z dodatkiem ekstraktu w ilości 0,3 g. Tak przygotowane próbki treści jelit ślepych wymieszano z buforem i poddano homogenizacji. W celu uzyskania warunków beztlenowych buteleczki wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej. Próby poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. \\nPo zakończeniu inkubacji, uzyskany roztwór odwirowano i dodano do niego kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Próbki płynnej treści, poddano analizie przy użyciu chromatografu gazowego firmy Agilent Technologies 7890A GC z detektorem FID celem oznaczenia w nich ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego i walerianowego."^^xsd:string ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:10409 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:10410 ;
            azonOnto:position 2 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:4814 ;
            azonOnto:position 3 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4461 ;
            azonOnto:author person:4557 ;
            azonOnto:position 4 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4461 ;
            azonOnto:author person:5022 ;
            azonOnto:position 5 ] ;
    azonOnto:biologicalMembership "Zwierzęta"^^xsd:string ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt"@pl ;
    azonOnto:creationYear 2014 ;
    azonOnto:description "Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil produkcji lotnych kwasów tłuszczowych  w jelitach ślepych u gęsi."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "gesi_LKT-2.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/21966/gesi_LKT-2.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Gęsi LKT-2.csv"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/21966/Gęsi LKT-2.csv"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Gęsi LKT - 2.xls"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/21966/Gęsi LKT - 2.xls"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Gęsi"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D005777"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "fermentacja in vitro"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c25864"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "in vitro"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26478"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "lotne kwasy tłuszczowe"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26678"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Marcin Nowak"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w jelitach ślepych gęsi– fermentacja in vitro 8 h z dodatkiem saponin, rozcieńczenie czterokrotne. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A- wynik 2"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD