@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22031 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-12-12"^^xsd:date ;
    azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa"^^xsd:string ;
    azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Celem pracy był analiza wpływu kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na profil fermentacji w treści żwacza krów- badania in vitro. \\nBadania przeprowadzono w stadzie bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzęta utrzymywane były w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR. \\nTreść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Po pobraniu, treść żwacza wymieszano z buforem (McDougall 1948)  w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich) i dodano 1 g substratu (suszona kiszonka z sorgo odmiany cukrowej). Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. \\nPo zakończeniu inkubacji do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Następnie treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną Agilent J & W DB-WAX z helem jako gazem nośnym (szybkość przepływu 25 ml / min), celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation."^^xsd:string ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:10409 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:10410 ;
            azonOnto:position 2 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:4814 ;
            azonOnto:position 3 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6868 ;
            azonOnto:author person:4549 ;
            azonOnto:position 4 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6872 ;
            azonOnto:author person:4980 ;
            azonOnto:position 5 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6870 ;
            azonOnto:author person:10446 ;
            azonOnto:position 6 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6871 ;
            azonOnto:author person:10447 ;
            azonOnto:position 7 ] ;
    azonOnto:biologicalMembership "Zwierzęta"^^xsd:string ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt"@pl ;
    azonOnto:creationYear 2017 ;
    azonOnto:description "Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza po dodaniu kiszonki z sorgo odmiany cukrowej (czas fermentacji 8 h, krowa 3) ."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Krowa-LKT-sorgo_cukrowe_8_h_nr_3.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22031/Krowa-LKT-sorgo_cukrowe_8_h_nr_3.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Krowa- LKT-sorgo-3.csv"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22031/Krowa- LKT-sorgo-3.csv"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Krowa-LKT-sorgo cukrowe 8h nr 3.xls"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22031/Krowa-LKT-sorgo cukrowe 8h nr 3.xls"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "krowy"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c44336"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "lotne kwasy tłuszczowe"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c48186"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "fermentacja in vitro"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c25864"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "kiszonka z sorgo odmiana cukrowa"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26703"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Marcin Nowak"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej -  na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja  in vitro 8 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (krowa 3)"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD