@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:22035 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
azonOnto:acceptanceDate "2018-12-12"^^xsd:date ;
azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa"^^xsd:string ;
azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy jako substytutu paszy treściwej, na zmiany profilu fermentacji w żwaczu owiec w warunkach in vitro.\\nMateriał do badań stanowiła próba treści żwacza owcy rasy Merynos Polski, pobrana przez przetokę do żwaczową godzinę po porannym karmieniu zwierzęcia. Jako dodatek do inkubowanej treści żwacza zastosowano komercyjną paszę treściwą dla owiec z wprowadzonym suszonym wywarem z kukurydzy DDGS w ilości odpowiadającej zawartości 30% w suchej masie paszy treściwej.\\nPobrana treść żwacza, został wymieszana z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddana homogenizacji. Następnie odmierzono 20 ml treści do buteleczki „serum bottles” o pojemności 125 ml i dodano 1 g uzyskanego substratu. Buteleczkę wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej i zamknięto szczelnie przy pomocy kapslownicy. Próby poddano 4-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. \\nPo zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem TCD oraz FID."^^xsd:string ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6866 ;
azonOnto:author person:10409 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6866 ;
azonOnto:author person:10410 ;
azonOnto:position 2 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6879 ;
azonOnto:author person:4549 ;
azonOnto:position 3 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6874 ;
azonOnto:author person:10448 ;
azonOnto:position 4 ] ;
azonOnto:biologicalMembership "Zwierzęta"^^xsd:string ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt"@pl ;
azonOnto:creationYear 2014 ;
azonOnto:description "Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec po dodaniu DDGS, 30% w suchej masie paszy treściwej (czas fermentacji 4 h) ."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Owce_CH4_-_DDGS-4.jpg"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22035/Owce_CH4_-_DDGS-4.jpg"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Owce CH4 - DDGS-4.xls"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22035/Owce CH4 - DDGS-4.xls"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Owca CH4 -DDGS- 4.csv"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22035/Owca CH4 -DDGS- 4.csv"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Owce"@pl ;
azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D012756"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "metanogeneza"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c51976"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "fermentacja in vitro"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c25864"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26704"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Marcin Nowak"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Wpływ zastosowania dodatku DDGS, 30% w suchej masie paszy treściwej, na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 4 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD