@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22036 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-11-27"^^xsd:date ;
    azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa"^^xsd:string ;
    azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy jako substytutu, na zmianę profilu fermentacji w żwaczu owiec w warunkach  in vitro.\\nMateriał do badań stanowiła próba treści żwacza owcy rasy Merynos Polski, pobrana przez przetokę do żwaczową godzinę po porannym karmieniu zwierzęcia. Jako dodatek do inkubowanej treści żwacza zastosowano suszony wywar z kukurydzy DDGS.\\nPobraną treść żwacza, wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 20 ml treści do buteleczki „serum bottles” o pojemności 125 ml i dodano 1 g DDGS-u. Buteleczkę wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej i zamknięto szczelnie przy pomocy kapslownicy. Próby poddano 24-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. \\nPo zakończeniu inkubacji uzyskany roztwór odwirowano i dodano do niego kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Próbkę płynnej treści poddano analizie przy użyciu chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA)  z detektorem FID celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, heksanowego, heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w analizowanych próbach przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation."^^xsd:string ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:10409 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6866 ;
            azonOnto:author person:10410 ;
            azonOnto:position 2 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6879 ;
            azonOnto:author person:4549 ;
            azonOnto:position 3 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6874 ;
            azonOnto:author person:10448 ;
            azonOnto:position 4 ] ;
    azonOnto:biologicalMembership "Zwierzęta"^^xsd:string ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt"@pl ;
    azonOnto:creationYear 2014 ;
    azonOnto:description "Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych  w treści żwacza owiec po dodaniu DDGS (czas fermentacji 24 h) ."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Owce_LKT-_DDGS-1.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22036/Owce_LKT-_DDGS-1.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Owce LKT - DDGS -1.xls"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22036/Owce LKT - DDGS -1.xls"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Owca LKT-DDGS-1.csv"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22036/Owca LKT-DDGS-1.csv"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Owce"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D012756"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "metanogeneza"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c51976"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "fermentacja in vitro"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c25864"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26704"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Marcin Nowak"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza owiec – fermentacja  in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD