@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:22041 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
azonOnto:acceptanceDate "2018-12-12"^^xsd:date ;
azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa"^^xsd:string ;
azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS), na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w żwaczu krów w warunkach in vitro.\\nMateriał do badań stanowiła próba treści żwacza krowy rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzęta utrzymywane były w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR. \\nTreść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Po pobraniu, treść żwacza wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich) i dodano 1 g DDGS-u. Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 24-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. \\nPo zakończeniu inkubacji do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Następnie treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną DB-23 z helem jako gazem nośnym (szybkość przepływu 25 ml / min), celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation."^^xsd:string ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6866 ;
azonOnto:author person:10409 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6866 ;
azonOnto:author person:10410 ;
azonOnto:position 2 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6879 ;
azonOnto:author person:4549 ;
azonOnto:position 3 ] ;
azonOnto:biologicalMembership "Zwierzęta"^^xsd:string ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt"@pl ;
azonOnto:creationYear 2013 ;
azonOnto:description "Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza po dodaniu DDGS-u (czas fermentacji 24 h) ."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Krowy_LKT_-_DDGS-1.jpg"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22041/Krowy_LKT_-_DDGS-1.jpg"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Krowa LKT - DDGS - 1.xls"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22041/Krowa LKT - DDGS - 1.xls"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Krowa LKT-DDGS-1.csv"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22041/Krowa LKT-DDGS-1.csv"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "krowy"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c44336"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "lotne kwasy tłuszczowe"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c48186"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "fermentacja in vitro"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c25864"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26704"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Marcin Nowak"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD