@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22840 a azonOnto:Book ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-11-29"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:4464 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:2983 ;
            azonOnto:position 2 ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego"@pl ;
    azonOnto:description "Produkcja i przetwórstwo mięsa drobiu jest przyszłościową gałęzią przemysłu spożywczego z uwagi na duże zainteresowanie konsumentów walorami dietetycznymi tego rodzaju mięsa, które znajduje odbicie w ciągłym wzroście jego spożycia. Jednym z głównych zadań współczesnego drobiarstwa jest uzyskanie produktów finalnych o powtarzalnym standardzie jakościowym, zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne i atrakcyjnych sensorycznie. Zadanie to jest złożone, ponieważ intensyfikacja produkcji prowadzi m.in. do nasilenia częstotliwości występowania odchyleń jakościowych mięsa drobiu.\\nRozwój przetwórstwa mięsa drobiu jest uwarunkowany wdrożeniem nowoczesnych technik i technologii utrwalania, pakowania oraz dystrybucji produktów finalnych. Intensywny model życia współczesnych konsumentów powoduje minimalizowanie nakładu czasu na przygotowywanie posiłków, z drugiej strony postępująca edukacja żywieniowa zwiększa wymagania konsumentów poszukujących w żywności walorów prozdrowotnych. Dlatego tzw. żywność funkcjonalna i wygodna wyznaczają aktualnie kierunek postępu technologicznego i, zwłaszcza w przetwórstwie mięsa drobiowego, będą w najbliższej przyszłości dynamicznie się rozwijać. Tak ukierunkowana produkcja drobiarska wymaga wysoko wykwalifikowanej młodej kadry fachowców kształconej w jednostkach szkolnictwa wyższego. Niniejszy podręcznik jest przeznaczony dla studentów uniwersytetów przyrodniczych: wydziałów Nauk o Żywności, kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo, biotechnologia, studentów wydziałów Medycyny Weterynaryjnej i Biologii i Hodowli Zwierząt oraz wszystkich nauk pokrewnych. Ponadto podręcznik może być przydatny słuchaczom studiów podyplomowych, doktoranckich z zakresu drobiarstwa oraz pracownikom wybranych działów branży drobiarskiej."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Przetwórstwo mięsa drobiu - podstawy biologiczne i technologiczne.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22840/Przetwórstwo mięsa drobiu - podstawy biologiczne i technologiczne.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "chów drobiu rzeźnego"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27020"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "HACCP"@pl ;
            azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_35137"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Mięso drobiowe"@pl ;
            azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_6147"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "podstawy hodowli"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27023"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "podstawy żywienia drobiu"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27024"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "rynek drobiu"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27025"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "utrwalanie mięsa drobiu"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27026"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 467 ;
    azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
            azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:29278"^^xsd:anyURI ;
            azonOnto:value "29278"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:publicationYear 2009 ;
    azonOnto:publisher "Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=29278"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Przetwórstwo mięsa drobiu - podstawy biologiczne i technologiczne"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD