@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22842 a azonOnto:Book ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-11-29"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:10565 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:6502 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Redaktor"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.\\n7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego"@pl ;
    azonOnto:description "Trzy popularne warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler) suszono, wykorzystując trzy metody: konwekcyjną, sublimacyjną i mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Badania wykonano dla surowców wstępnie blanszowanych, odwodnionych osmotycznie oraz niepoddanych obróbce wstępnej. Badania wytrzymałościowe wykonano na maszynie wytrzymałościowej Instron 5566, stosując głowice klasy 0,5. Testy wytrzymałości na ściskanie, przecinanie oraz relaksację naprężeń wykonano dla surowców, suszy i materiałów ponownie uwodnionych. Uzyskiwane produkty badano bezpośrednio po suszeniu oraz po 6, 12 i 18 miesiącach przechowywania. Obliczono wartości pracy ściskania oraz przecinania. Na podstawie testów relaksacji naprężeń obliczono wartości wskaźników opisujących zmiany sprężystości badanych materiałów. Wykonano zdjęcia mikroskopowe struktury wewnętrznej surowców, suszy i materiałów po ponownym uwodnieniu. Sformułowano trzy hipotezy mówiące o związku pomiędzy zmianami struktury wewnętrznej badanych materiałów oraz ich cechami mechanicznymi i reologicznymi. Analiza wyników badań wykazała istotny wpływ metody suszenia, a także obróbki wstępnej na cechy mechaniczne i reologiczne suszonych warzyw. Zastosowanie odpowiedniej kombinacji metody suszenia i obróbki wstępnej pozwala istotnie zmieniać jakość uzyskiwanych produktów.\\nPrzechowywanie suszy przez okres 18 miesięcy nie powoduje istotnych zmian w zakresie cech mechanicznych i reologicznych. Produkty suszenia konwekcyjnego charakteryzują się obniżoną wytrzymałością na ściskanie w stosunku do produktów otrzymanych metodą sublimacyjną lub mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Suszenie sublimacyjne prowadzi do uzyskania produktów o obniżonej wytrzymałości na przecinanie zarówno dla suszy, jak i materiałów ponownie uwodnionych.\\nStwierdzono, że blanszowanie surowców powoduje wzrost elastyczności oraz wytrzymałości na ściskanie suszy i materiałów rehydrowanych. Odwodnienie osmotyczne osłabia strukturę wewnętrzną produktów, przez co obniża się odporność na ściskanie. Elastyczność suszy po ponownym uwodnieniu jest znacznie niższa od elastyczności surowców."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22842/Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "suszenie"@pl ;
            azonOnto:uri "http://www.eionet.europa.eu/gemet/concept/2361"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "cechy mechaniczne"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c11720"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "reologia"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c93051"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "rehydracja"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27029"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "warzywa korzeniowe"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27030"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "suszarnictwo rolnicze"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27031"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 157 ;
    azonOnto:numeration "LXXIX"^^xsd:string ;
    azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
            azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:3858"^^xsd:anyURI ;
            azonOnto:value "3858"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:publicationYear 2009 ;
    azonOnto:publisher "Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=3858"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)"@pl ;
    azonOnto:seriesName "Monografie"^^xsd:string ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD