@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:22844 a azonOnto:Book ;
azonOnto:acceptanceDate "2018-11-29"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:10566 ;
azonOnto:position 1 ] ;
azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
azonOnto:cocreator person:7596 ;
azonOnto:position 1 ;
azonOnto:roleName "Redaktor"@pl ] ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.\\n7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego"@pl ;
azonOnto:description "W pracy przedstawiono wyniki związane z oceną przydatności owoców pigwy do produkcji przetworów owocowych, charakteryzujących się wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych. Aktywność biologiczną owoców pigwy i otrzymanych z nich przetworów określono, badając związki polifenolowe i witaminę C. Wartość przetwórczą i odżywczą owoców pigwy oceniano poprzez porównanie z produktami otrzymanymi w tych samych warunkach z jabłek.\\nW badaniach wykazano, iż owoce pigwy w porównaniu z jabłkami różniły się składem związków polifenolowych zarówno pod względem jakościowym, jak i ilościowym. W owocach pigwy pospolitej stwierdzono obecność flawanoli, kwasów fenolowych i flawonoli, podczas gdy w jabłkach oprócz flawanoli, kwasów fenolowych i flawonoli występowały także dihydrochalkony. We frakcji proantocyjanidynowej owoców pigwy stwierdzono obecność dimerów, tetramerów i pentamerów o masie cząsteczkowej [M-H]- m/z 577-1442, składających się z jednostek (-)-epikatechiny oraz (+)-katechiny, natomiast owoce jabłoni charakteryzowały się wyższą zawartością momerów i dimerów procyjanidyn, tj. (+)-katechiny oraz (-)-epikatechiny niż ich form spolimeryzowanych.\\nObecność związków polifenolowych badanych owoców potwierdzono poprzez analizę genów kodujących enzymy bezpośrednio zaangażowane w biosyntezę poszczególnych grup flawonoidów.\\nW pracy wykazano, iż owoce pigwy w porównaniu z jabłkami charakteryzowały się większą podatnością na reakcje brunatnienia enzymatycznego, wynikającą z wysokiej aktywności i zawartości polifenoloksydazy oraz wysoką zawartością substratów reakcji utleniania, tj. kwasu chlorogenowego i neochlorogenowego oraz pochodnych katechin.\\nPrzeprowadzone badania wykazały, iż dodatek inhibitora przemian utleniających w formie soku z rabarbaru w ilości 2,5 i 5% był skuteczniejszy niż dodatek kwasu askorbinowego w dawce 0,5 i 1,0 gkg-1, odmiennie niż dla jabłek. Zastosowanie preparatów enzymatycznych do maceracji miazgi w produkcji soków z owoców pigwy istotnie wpłynęło na zwiększenie wydajności procesu, ekstraktywności związków polifenolowych do soku, w tym polimerów procyjanidyn, oraz wzrost aktywności przeciwutleniającej w stosunku do próbki kontrolnej. Przeprowadzone doświadczenia wykazały, iż z owoce pigwy mogą być wykorzystane do produkcji soków podobnie jak jabłka, jednakże w przypadku produkcji soków mętnych nie uzyskano wymaganego stopnia zmętnienia (≥ 250 NTU) dla tego typu produktów i trwałości stopnia zmętnienia (≥ 50%), w odróżnieniu dla mętnych soków jabłkowych. Stwierdzono, iż najkorzystniejsze połączenie owoców pigwy z owocami innego gatunku w stosunku 80:20 ze względu na zawartość związków biologicznie aktywnych (polifenoli i witaminy C) uzyskano w mieszaninie z czarną porzeczką, aronią, rokitnikiem i pigwowcem. Dodatek tych owoców nie tylko wpłynął na wzrost zawartości polifenoli czy wprowadzenia odmiennej grupy związków (antocyjanów), ale także w wariancie bez dodatku soku z rabarbaru (0%R) działał jako inhibitor. Stwierdzono, iż niezależnie od przygotowanych produktów mieszanych soki i przeciery sporządzone z owoców pigwy charakteryzowały się wyższą zawartością polifenoli w stosunku do analogicznych przetworów z jabłek. W ocenie organoleptycznej produkty te charakteryzowały się podobną akceptowalnością wybranych wyróżników jakościowych (barwa, zapach, smak, wygląd, konsystencja) w porównaniu z przetworami z jabłek. Wykazano, iż preparaty polifenolowe z owoców pigwy wykazywały aktywność przeciwnowotworową w stosunku do komórek linii ludzkiego nowotworu pęcherza moczowego (HCV29T) oraz gruczołu piersiowego (MCF-7) wyższą niż z jabłek, przy czym aktywność ta była zależna od badanego stężenia i typu linii komórkowej.\\nNa podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, iż badane owoce pigwy pospolitej uatrakcyjniają bazę surowcową dla przetwórstwa, a charakteryzując się dużą zawartością związków polifenolowych i wysoką aktywnością przeciwutleniającą, mogą być polecane jako składnik w produkcji żywności o właściwościach prozdrowotnych."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości p.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22844/Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości p.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "aktywność przeciwutleniająca"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c1687"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "aktywność przeciwnowotworowa"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c1682"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "pigwa"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27035"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "jabłka"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27037"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "związki polifenolowe"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27038"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "przeciery"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27039"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Proantocyjanidyny"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_34086"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "soki"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c102041"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:numberOfPages 162 ;
azonOnto:numeration "CXVIII"^^xsd:string ;
azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:7445"^^xsd:anyURI ;
azonOnto:value "7445"^^xsd:string ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:publicationYear 2011 ;
azonOnto:publisher "Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"^^xsd:string ;
azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=7445"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / biotechnologia (2011)"@pl ;
azonOnto:seriesName "Monografie"^^xsd:string ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD