@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22865 a azonOnto:Book ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-11-29"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:10617 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:7596 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Redaktor"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.\\n7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego"@pl ;
    azonOnto:description "Celem pracy była identyfikacja, analiza ilościowa i określenie stabilności związków fenolowych, a także zbadanie aktywności przeciwutleniającej nalewek owocowych otrzymanych z owoców czarnej porzeczki (Ribes nigrum L.), tarniny (Prunus spinosa L.), berberysu (Berberis vulgaris L.) i mahonii (Mahonia aquifolia (Pursch.) Nutt) oraz udoskonalenie technologii ich przygotowania.\\nW badaniach wykazano, że wybrane surowce są zasobne w polifenole, a zwłaszcza w pochodne kwasu kawoilochinowego, które stanowiły ponad 70% związków fenolowych zawartych w surowcach i charakteryzowały się dużą stabilnością w czasie przechowywania gotowych produktów.\\nW ekstraktach i nalewkach z owoców mahonii zidentyfikowano po raz pierwszy pochodne kwasów protokatechowego, p-kumarowego i kawowego, galaktozyd i glukozyd kwercetyny oraz ramnozydy kwercetyny i izoramnetyny. W owocach i nalewkach z berberysu, także po raz pierwszy, zidentyfikowano estry heksozowe następujących kwasów: 5’ hydroksyferulowego, sinapowego, i kawowego oraz związki z grupy flawonoli – glukozyd eriodiktiolu, ramnozydy i rutynozydy kwercetyny i kemferolu, a także ramnozo-glukozyd izoramnetyny. Ekstrakt z owoców berberysu zawierał również ester metylo-chinowy kwasu kawowego. W owocach i nalewkach z tarniny zidentyfikowano (po raz pierwszy) heksozydy i pentozydy oraz acetyloheksozyd kwercetyny. Badania nad identyfikacją tych aktywnych biologicznie związków przeprowadzono metodami chromatograficznymi i spektroskopii mas ESI-MS/MS. Wykazano w badaniach, że moc etanolu użytego do ekstrakcji owoców porzeczki i mahonii istotnie oddziaływała na jakość produktu, a mianowicie wraz ze wzrostem stężenia etanolu polepszała się skuteczność ekstrakcji polifenoli z owoców, natomiast równocześnie następowało pogorszenie smaku nalewek. Wykazano, że czas maceracji owoców w roztworze powinien wynosić co najmniej 28 dni. W procesie, który łącznie trwał dłużej aniżeli 8 tygodni, następowała częściowa degradacja związków fenolowych, a otrzymane produkty charakteryzowały się gorszą barwą.\\nW przeprowadzonych doświadczeniach udowodniono, że zastosowanie niewielkich modyfikacji w technologii otrzymywania nalewek, polegających na kolejności dodawania alkoholu i cukru, w istotny sposób może zmieniać jakość gotowego produktu. Najmniej korzystnym wariantem był ten, w którym w pierwszym etapie owoce mieszano z cukrem i pozostawiano przez kilka dni. W tym czasie, wskutek działania enzymów własnych surowca, następowała znaczna degradacja polifenoli, co bezpośrednio przekładało się na jakość nalewek. Roztwór etanolu dodany do owoców na początku procesu prawdopodobnie powodował inaktywację enzymów i polepszał ekstrakcję. Stwierdzono, że cukier najlepiej jest dodawać po przeprowadzeniu wstępnej, trwającej przez około 4 tygodni, ekstrakcji alkoholem.\\nMahonia i berberys to rośliny, których liście i korzenie zawierają alkaloid berberynę i jej pochodne, mogące kumulować się w organizmie. Wykazano, że owoce nie zawierają tych związków, nie oznaczono ich również w nalewkach z owoców mahonii i berberysu. W owocach mahonii i tarniny oznaczono natomiast obecność glikozydu cyjanogennego – amigdaliny.\\nBadane w niniejszej pracy nalewki nie zawierały jednak tego związku. Wysoka kwasowość owoców sprzyjała rozkładowi cyjanogenów. Podczas trwającej kilka tygodni ekstrakcji owoców wydzielony z amigdaliny kwas cyjanowodorowy, jako związek lotny, prawdopodobnie uwolnił się do otoczenia. W trakcie długotrwałego przechowywania nalewek wytwarzał się hydroksymetylofurfural. Znaczące jego stężenia zawierały nalewki przechowywane 60 miesięcy (od 2 mg w 100 cm3 w nalewkach z tarniny do prawie 16 mg w 100 cm3 w nalewkach z berberysu).\\nPrzedstawione wyniki doświadczeń potwierdziły tezę, że wybrane do badań owoce są zasobne w związki fenolowe i mogą stanowić cenny surowiec do wytwarzania nalewek o wysokim potencjale przeciwutleniającym, który utrzymuje się również podczas długiego przechowywania produktu. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń zaproponowano metodę wytwarzania nalewek, sprzyjającą ekstrakcji z owoców aktywnych związków, co pozwala na otrzymanie atrakcyjnych produktów."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22865/Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "związki fenolowe"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c139208"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "HPLC"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D002851"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "nalewki"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26972"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "ESI-MS/MS"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26973"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "berberys (Berberis vulgaris L)"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27136"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "czarna porzeczka (Ribes nigrum L.)"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27137"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "mahonia (Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt)"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27138"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "tarnina (Prunus spinosa L.)"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27139"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "zawartość fenoli"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27140"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 112 ;
    azonOnto:numeration "CLXI"^^xsd:string ;
    azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
            azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:23679"^^xsd:anyURI ;
            azonOnto:value "23679"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:publicationYear 2013 ;
    azonOnto:publisher "Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=23679"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
    azonOnto:seriesName "Monografie"^^xsd:string ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD