@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22903 a azonOnto:Book ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-11-30"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:10714 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:7596 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Redaktor"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim\\n7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego"@pl ;
    azonOnto:description "Celem pracy było ustalenie wpływu surowca i zastosowanych zabiegów technologicznych w procesie otrzymywania frytek na ich barwę, konsystencję oraz zawartość tłuszczu i akrylamidu.\\nNa podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że ziemniaki odmiany „Innovator” zawierały najmniej cukrów redukujących w bulwach oraz gromadziły o około 55% mniej cukrów po przechowywaniu w temperaturze 4°C niż odmiany „Felsina” i „Santana”. Potwierdzono istotną zależność pomiędzy barwą frytek a ilością wytworzonego akrylamidu. Frytki sporządzone z ziemniaków odmiany „Innovator” miały najlepszą barwę oraz najniższą zawartość AA (o około 27% mniej w półprodukcie i o około 60% mniej w gotowych frytkach) w porównaniu z frytkami z pozostałych odmian."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22903/Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "ziemniaki"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c137493"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "zabiegi technologiczne"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27324"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "frytki"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27325"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "akrylamid"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c1400"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "zawartość tłuszczu"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27327"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 86 ;
    azonOnto:numeration "CXX"^^xsd:string ;
    azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
            azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:19216"^^xsd:anyURI ;
            azonOnto:value "19216"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:publicationYear 2011 ;
    azonOnto:publisher "Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=19216"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
    azonOnto:seriesName "Monografie"^^xsd:string ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD