@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22919 a azonOnto:Book ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-11-30"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:10724 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:7596 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Redaktor"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.\\n7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego"@pl ;
    azonOnto:description "Przemysł cukrowniczy jest jedną z najbardziej energochłonnych gałęzi przemysłu spożywczego. Redukcja limitów produkcji cukru oraz wprowadzone ograniczenia w emisji CO2, a także wzrastająca konkurencja ze strony producentów cukru trzcinowego powodują, że konieczne jest poszukiwanie sposobów na zmniejszenie energochłonności i kosztochłonności procesu produkcji cukru. Jedną z metod może być zastosowanie najnowszej spośród ciśnieniowych technik membranowych – nanofiltracji. Celem badań była analiza procesu zagęszczania soku rzadkiego za pomocą membrany nanofiltracyjnej, to jest określenie:\\n–– zależności pomiędzy ciśnieniem a wydajnością procesu,\\n–– selektywności membrany dla podstawowych substancji występujących w sokach cukrowniczych,\\n–– wpływu ciśnienia na selektywność membrany,\\n–– wpływu stężenia soku na wydajność procesu i selektywność membrany,\\n–– foulingu membrany.\\nStwierdzono, że oddzielenie części wody z soku rzadkiego, poprzez nanofiltrację spowoduje zmniejszenie zapotrzebowania na energię cieplną, przez wyparkę, a tym samym wymierne korzyści ekonomiczne i ekologiczne. Zastosowanie nanofiltracji umożliwiło oddzielenie do 40–45% wody, z ogólnej ilości niezbędnej do odparowania na wyparce.\\nMaksymalne stężenie koncentratu soku rzadkiego po zagęszczaniu go metodą nanofiltracji wynosiło ok. 26%, wówczas ciśnienie osmotyczne roztworu praktycznie wyrównało się z ciśnieniem w instalacji (3 MPa), które było ograniczone przez wytrzymałość membrany. Strumień filtratu zwiększał się wraz ze wzrostem ciśnienia i zmniejszał wraz ze wzrostem stężenia koncentratu."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22919/Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "cukrownictwo"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c14189"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "przetwórstwo"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c89257"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "nanofiltracja"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/7062090"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "przemysł cukrowniczy"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/19127"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Technologia informatyczna"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c115701"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 78 ;
    azonOnto:numeration "XCV"^^xsd:string ;
    azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
            azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:4254"^^xsd:anyURI ;
            azonOnto:value "4254"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:publicationYear 2010 ;
    azonOnto:publisher "Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=4254"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
    azonOnto:seriesName "Monografie"^^xsd:string ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD