@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:26351 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-01-24"^^xsd:date ;
azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa (GCMS)"^^xsd:string ;
azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Gas chromatograph: SATURN 2000 GC/MS (Agilent)\\nKolumna: ZB-5 MSi, (30m x 0,25mm x 0,25μm)\\nSplit: Splitless\\nTemperatura kolumny: 50°C do 130°C (narost 4°C/min) , do 180°C (narost 10°C/min), do 280°C (narost 20°C/min)\\nGaz nośny: hel (1 mL/min)\\nCzas analizy: 30min"^^xsd:string ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:2063 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:11049 ;
azonOnto:position 2 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:3025 ;
azonOnto:position 3 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:11056 ;
azonOnto:position 4 ] ;
azonOnto:biologicalMembership "Hubiak pospolity (Fomes fomentarius)"^^xsd:string ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz."@pl ;
azonOnto:creationYear 2017 ;
azonOnto:description "Hubiak pospolity (Fomes fomentarius (L.) Fr.) – gatunek grzybów należący do rodziny żagwiowatych (Polyporaceae). Jest grzybem pasożytniczym, jednym z najbardziej agresywnych dla wielu gatunków drzew. Powszechnie jest uznawany za niejadalny, jednak w kilku krajach spożywa się go po wcześniejszym ususzeniu. Występuje tylko na półkuli północnej: w Ameryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce jest popularny na obszarze całego kraju. Dawniej w medycynie tradycyjnej stosowany był na różnego rodzaju bóle (głowy, zębów, brzucha, reumatyczne). W tradycyjnej medycynie chińskiej sporządzano z niego wywar, któremu przypisywano działanie wzmacniające. Leczono nim niestrawności i niektóre nowotwory złośliwe. W przeprowadzonych doświadczeniach sprawdzono wpływ gatunku drzewa (żywiciela), na którym rośnie osobnik hubiaka i lokalizację na profil lotnych związków organicznych. Zastosowano metodę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (Solid Phase Microextraction, SPME). SPME polega na zaadsorbowaniu związków lotnych na włóknie kwarcowym, pokrytym odpowiednim materiałem sorpcyjnym (fazą stacjonarną). SPME przebiega w dwóch etapach:\\n- adsorpcja analitów na powierzchni sorbentu (eksponowanie włókna na działanie składników próbki;\\n- desorpcja analitów pod wpływem wysokiej temperatury dozownika chromatografu gazowego. Anality uwalniają się do fazy gazowej i z gazem nośnym są transportowane na kolumnę chromatograficzną, rozdzielane, a następnie wykrywane przez odpowiedni detektor."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "fomes_18.xlsx"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/26351/fomes_18.xlsx"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "fomes_18.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/26351/fomes_18.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "związki zapachowe"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c139435"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "SPME-GC-MS"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c103284"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "lotne związki organiczne"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c48195"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Hubiak"@pl ;
azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D055453"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Angielski"^^xsd:string,
"Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Anna Żołnierczyk"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Profil zapachowy grzyba hubiak pospolity (Fomes fomentarius) z brzozy brodawkowatej, Łódź (18)"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD