@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:29117 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-01-25"^^xsd:date ;
    azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa"^^xsd:string ;
    azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Celem pracy była analiza wpływu kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu  w treści żwacza krów - badania in vitro. \\nMateriał do badań stanowiła próba treści żwacza krowy rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzę utrzymywane było w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR. \\nTreść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Po pobraniu, treść żwacza wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich) i dodano 1 g wysuszonej i zmielonej kiszonki z sorgo odmiany cukrowej. Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 24-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. \\nPo zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem FID."^^xsd:string ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6873 ;
            azonOnto:author person:10409 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6874 ;
            azonOnto:author person:10410 ;
            azonOnto:position 2 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6876 ;
            azonOnto:author person:4814 ;
            azonOnto:position 3 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6872 ;
            azonOnto:author person:4980 ;
            azonOnto:position 4 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6867 ;
            azonOnto:author person:4549 ;
            azonOnto:position 5 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6870 ;
            azonOnto:author person:10446 ;
            azonOnto:position 6 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6870 ;
            azonOnto:author person:10447 ;
            azonOnto:position 7 ] ;
    azonOnto:biologicalMembership "Zwierzęta"^^xsd:string ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt"@pl ;
    azonOnto:creationYear 2017 ;
    azonOnto:description "Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza krów po zastosowaniu kiszonki z sorgo odmiany cukrowej - fermentacja in vitro 24 h (Krowa 1)"@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "CH4-kiszonka_z_sorgo_odmiany_cukrowej-fermentacja_in_vitro_24h-Krowa_1.JPG"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29117/CH4-kiszonka_z_sorgo_odmiany_cukrowej-fermentacja_in_vitro_24h-Krowa_1.JPG"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "CH4- kiszonka z sorgo odmiany cukrowej-fermentacja in vitro 24h- Krowa 1.xls"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29117/CH4- kiszonka z sorgo odmiany cukrowej-fermentacja in vitro 24h- Krowa 1.xls"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "CH4-kiszonka z sorgo odmiany cukrowej-frementacja in vitro 24h-Krowa 1.csv"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29117/CH4-kiszonka z sorgo odmiany cukrowej-frementacja in vitro 24h-Krowa 1.csv"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "krowy"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c44336"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "fermentacja in vitro"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/30585"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "metan"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/30586"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "kiszonka z sorgo odmiana cukrowa"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/30599"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Rekord w katalogu bibliotecznym"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000077803&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Rekord w katalogu bibliotecznym"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000091934&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Rekord w katalogu bibliotecznym"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000070842&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Ewa Pecka-Kiełb"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja  in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD