@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:29271 a azonOnto:Photo ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-03-16"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:2062 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6850 ;
            azonOnto:author person:10114 ;
            azonOnto:position 2 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6850 ;
            azonOnto:author person:10861 ;
            azonOnto:position 3 ] ;
    azonOnto:camera "NIKON D810"^^xsd:string ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "26. Kolekcje preparatów tkanek kostnych"@pl ;
    azonOnto:creationYear 2018 ;
    azonOnto:description "Szarańcza pustynna (Schistocerca gregaria) jeden z gatunków owadów prostoskrzydłych z rodziny szarańczowatych (Acrididae). Przydatność pokarmowa owadów jadalnych jest różna w zależności od gatunku, metody hodowli i karmienia. Nawet w obrębie tego samego gatunku owadów skład związków odżywczych zmienia się w zależności od stadium rozwoju owada. Z żywieniowego punktu widzenia, oprócz wartości energetycznej, najważniejszym aspektem jest zawartość białka w diecie. Białko powinno być podstawą naszej diety, ponieważ jest budulcem wszystkich komórek i bierze udział w ważnych procesach życiowych. Biorąc pod uwagę średnią zawartość białka w jadalnych owadach wynosi ona 42% dla chrząszczy i 63% dla świerszczy, koników polnych i szarańczy. Zawartość białka zależy również od karmy. Na przykład hodowane koniki polne karmione otrębami mają niemal dwukrotnie większą zawartość białka niż karmione kukurydzą. Zawartość białka w owadach zależy również od stadium rozwojowego: u form dorosłych (imago) zazwyczaj zawartość białka jest wyższa niż w formach larwalnych. Jednak to nie ilość białka, ale jakość - skład aminokwasowy - decyduje o tym, czy racja żywnościowa będzie pełnowartościowa. Standardowe białko to takie, które zawiera wszystkie aminokwasy w ilości i proporcjach odpowiadających potrzebom ludzi. Szczególnie ważna jest zawartość niezbędnych aminokwasów - egzogennych. Kluczowym źródłem białek w diecie człowieka są często białka zbożowe, które są ubogie w lizynę, tryptofan i treoninę. Owady oferują kompletne białko zwierzęce, które obejmuje wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów (fenyloalaninę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan i walinę). Ze względu na rosnące koszty białka zwierzęcego, wzrost populacji i rosnące zapotrzebowanie na żywność bogatą w białko w krajach rozwiniętych i słabiej rozwiniętych, potrzebne są alternatywne źródła żywności bogatej w białko. W związku z tym spożycie owadów może zastąpić konwencjonalne źródło białka w przyszłości."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "DSC_6447.JPG"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29271/DSC_6447.JPG"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "DSC_6446.JPG"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29271/DSC_6446.JPG"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "szarańcza pustynna"@pl ;
            azonOnto:uri "http://www.eionet.europa.eu/gemet/concept/2111"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Schistocerca gregaria"@pl ;
            azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_31931"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jadalne owady"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/32092"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Portalspożywczy.pl, Weszły w życie nowe przepisy dotyczące jadalnych owadów (27.12.2018)"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/weszly-w-zycie-nowe-przepisy-dotyczace-jadalnych-owadow,153487.html"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Portalspożywczy.pl, Ekspert: Jadalne owady to przyszłość, są tańsze niż wołowina (27.12.2018)"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/ekspert-jadalne-owady-to-przyszlosc-sa-tansze-niz-wolowina,147243.html"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "“Chocolate mealworm cake and cricket salad” (27.12.2018)"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://www.washingtonpost.com/video/lifestyle/food/chocolate-mealworm-cake-and-cricket-salad-anyone/2017/06/27/d3533bb0-5b1c-11e7-aa69-3964a7d55207_video.html?utm_term=.ce511ab9681c"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Nutritional Properties of Edible Insects in “Environmental, health and business opportunities in the new neat alternatives market” (27.12.2018)"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://www.igi-global.com/chapter/nutritional-properties-of-edible-insects/218971"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Food Think Tank, Projekt edukacyjny “Między łąką a lasem” (27.12.2018)"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://foodthinktank.pl/miedzylakaalasem"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Anna Żołnierczyk"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Szarańcza pustynna/wartość odżywcza, białko"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD