@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:29279 a azonOnto:Photo ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-03-16"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:2062 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6850 ;
azonOnto:author person:10114 ;
azonOnto:position 2 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6850 ;
azonOnto:author person:10861 ;
azonOnto:position 3 ] ;
azonOnto:camera "NIKON D810"^^xsd:string ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "26. Kolekcje preparatów tkanek kostnych"@pl ;
azonOnto:creationYear 2018 ;
azonOnto:description "Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Są popularne na rynku azjatyckim a od 1 stycznia 2018 roku przedsiębiorcy mogą sprzedawać w polskich sklepach owady jako żywność, o ile uzyskają stosowne zezwolenie od Komisji Europejskiej. Owad dorosły osiąga rozmiar 12-20 mm, larwa – 30 mm. Prażone larwy mącznika młynarka są smacznym dodatkiem o posmaku orzechowym do różnych potraw, na przykład do czekolady. Owady w zależności od gatunku, stadium rozwojowego i preferencji mogą być poddawane różnym procesom kulinarnym, na przykład smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone czy suszone. U dorosłych form niektórych gatunków pancerz ma bardzo duży wpływ na teksturę – po usmażeniu w głębokim oleju insekty są chrupiące i kruche, a ich jedzenie przypomina wtedy często jedzenie krakersów czy chipsów. Najczęściej i najchętniej spożywane są owady w początkowych stadiach dojrzałości – larwy, między innymi mącznika młynarka, które zawierają bardzo mało drażniąco działającej na układ pokarmowy chityny i są przez to lepiej przyswajalne przez ludzki organizm."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6424.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6424.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6420.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6420.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6417.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6417.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6412.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6412.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6401.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6401.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6397.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6397.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6394.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6394.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6430.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6430.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6436.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6436.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6433.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6433.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6427.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6427.JPG"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "DSC_6408.JPG"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/29279/DSC_6408.JPG"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Mącznik młynarek"@pl ;
azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D013712"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Tenebrio molitor"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_30174"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "jadalne owady"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/32092"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Portalspożywczy.pl, Weszły w życie nowe przepisy dotyczące jadalnych owadów (27.12.2018)"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/weszly-w-zycie-nowe-przepisy-dotyczace-jadalnych-owadow,153487.html"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Portalspożywczy.pl, Ekspert: Jadalne owady to przyszłość, są tańsze niż wołowina (27.12.2018)"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/ekspert-jadalne-owady-to-przyszlosc-sa-tansze-niz-wolowina,147243.html"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "“Chocolate mealworm cake and cricket salad” (27.12.2018)"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://www.washingtonpost.com/video/lifestyle/food/chocolate-mealworm-cake-and-cricket-salad-anyone/2017/06/27/d3533bb0-5b1c-11e7-aa69-3964a7d55207_video.html?utm_term=.ce511ab9681c"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Nutritional Properties of Edible Insects in “Environmental, health and business opportunities in the new neat alternatives market” (27.12.2018)"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://www.igi-global.com/chapter/nutritional-properties-of-edible-insects/218971"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Food Think Tank, Projekt edukacyjny “Między łąką a lasem” (27.12.2018)"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "http://foodthinktank.pl/miedzylakaalasem"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Anna Żołnierczyk"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Mącznik młynarek (larwy)/sposób przygotowania"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD