@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:40008 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-05-14"^^xsd:date ;
azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa"^^xsd:string ;
azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Celem pracy było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy jako substytutu, na zmianę poziomu produkcji metanu w treści żwacza owiec w warunkach in vitro.\\nMateriał do badań stanowiła próba treści żwacza owcy rasy Merynos Polski, pobrana przez przetokę do żwaczową godzinę po porannym karmieniu zwierzęcia. Jako dodatek do inkubowanej treści żwacza zastosowano suszony wywar z kukurydzy DDGS. Pobraną treść żwacza, wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 20 ml treści do buteleczki „serum bottles” o pojemności 125 ml i dodano 1 g DDGS-u. Buteleczkę wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej i zamknięto szczelnie przy pomocy kapslownicy. Próby poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem FID."^^xsd:string ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6873 ;
azonOnto:author person:10409 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6874 ;
azonOnto:author person:10410 ;
azonOnto:position 2 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6868 ;
azonOnto:author person:4549 ;
azonOnto:position 3 ] ;
azonOnto:biologicalMembership "Zwierzęta"^^xsd:string ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt"@pl ;
azonOnto:creationYear 2014 ;
azonOnto:description "Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec po dodaniu DDGS (czas fermentacji in vitro 8 h) - (Owca 1)"@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "CH4-_suszony_wywar_z_kukurydzy_DDGS-in_vitro_8h-_Owca_1.xls"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/40008/CH4-_suszony_wywar_z_kukurydzy_DDGS-in_vitro_8h-_Owca_1.xls"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "CH4-suszony_wywar_z_kukurydzy_DDGS_in_vitro_8h-_Owca_1.csv"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/40008/CH4-suszony_wywar_z_kukurydzy_DDGS_in_vitro_8h-_Owca_1.csv"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "CH4-suszony_wywar_z_kukurydzy_DDGS_in_vitro_8h-_Owca_1.jpg"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/40008/CH4-suszony_wywar_z_kukurydzy_DDGS_in_vitro_8h-_Owca_1.jpg"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Owca"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_7030"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/26704"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "fermentacja in vitro"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/30585"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "CH4"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c12163"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Rekord w katalogu bibliotecznym"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000070842&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Rekord w katalogu bibliotecznym"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000091934&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Rekord w katalogu bibliotecznym"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000077803&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Ewa Pecka-Kiełb"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Wpływ zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS) na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1."@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD