@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:4107 a azonOnto:EducationalMaterial ;
azonOnto:acceptanceDate "2018-03-21"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4507 ;
azonOnto:author person:5359 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4507 ;
azonOnto:author person:5479 ;
azonOnto:position 2 ] ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "27. Kolekcje preparatów tkanek roślinnych"@pl ;
azonOnto:creationYear 2017 ;
azonOnto:description "Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodkwi zwyczajnej należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Rzodkiewka wytwarza korzenie spichrzowe, które są grube i mięsiste. W wytworzeniu organu spichrzowego bierze udział górna część korzenia i hypokotyl. Główną masę takiego korzenia tworzy tkanka spichrzowa (nawet 95%) – miękisz drzewny, w którym umieszczone są drobne naczynia drewna (ksylemu). Na obwodowej partii korzenia znajduje się warstwa łyka (floem) - zbudowana głównie z miękiszu łykowego. Najbardziej zewnętrzną tkankę stanowi feloderna (miękisz podkorowy). Korzeń okrywa przezroczysta warstwa korka (felemu). Korzeń spichrzowy rzodkiewki ma zastosowanie kulinarne."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "nauczyciele"@pl,
"naukowcy"@pl,
"studenci"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "1. Przekrój poprzeczny przez korzeń rzodkiewki.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/4107/1. Przekrój poprzeczny przez korzeń rzodkiewki.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Raphanus sativus"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_6455"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Brassicaceae"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_1982"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Anatomia roślin"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_5954"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "tkanki roślinne"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c117774"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:numberOfPages 1 ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / agronomia (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Marta Sabatowska"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Budowa anatomiczna korzenia spichrzowego rzodkiewki (Raphanus sativus var. sativus)"@pl .