@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:4162 a azonOnto:EducationalMaterial ;
azonOnto:acceptanceDate "2018-03-21"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4507 ;
azonOnto:author person:5359 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4507 ;
azonOnto:author person:5479 ;
azonOnto:position 2 ] ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "27. Kolekcje preparatów tkanek roślinnych"@pl ;
azonOnto:creationYear 2017 ;
azonOnto:description "Marchew siewna (Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) Schübl. et Mart.) - gatunek rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Gatunek ten tworzy zgrubiałe pomarańczowe korzenie spichrzowe. Główną masę korzenia marchwi stanowi tkanka łykowa (floem) – dominuje w niej miękisz łykowy (ok. 70% masy całego korzenia), pełniący tu funkcję magazynującą. W centralnej części korzenia znajduje się tkanka drzewna (ksylem) również z dominacją tkanki miękiszowej (miękiszu drzewnego). Warstwę tkanki drzewnej otacza gruby pas łyka. Najbardziej na zewnątrz występuje cienki pas felodermy (miękiszu podkorkowego) okryty na zewnątrz przezroczystym 1-2 warstwowym korkiem (felemem). Korzeń marchwii używany jest jako przyprawa kuchenna albo jako bardzo wartościowa pasza."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "nauczyciele"@pl,
"naukowcy"@pl,
"studenci"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "2. Przekrój poprzeczny przez korzeń marchwi zwyczajnej.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/4162/2. Przekrój poprzeczny przez korzeń marchwi zwyczajnej.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Apiaceae"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_8047"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Anatomia roślin"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_5954"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "tkanki roślinne"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c117774"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Daucus carota"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2132"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:numberOfPages 1 ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych / agronomia (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Marta Sabatowska"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Budowa anatomiczna korzenia spichrzowego marchwi siewnej (Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) Schübl. et Mart.)"@pl .