@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:42941 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-06-05"^^xsd:date ;
azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa (GCMS)"^^xsd:string ;
azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-WAXplus (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 1:10, temperatura dozownika: 220°C, temperatura kolumny: 40°C (3 min) do 160°C (narost 5°C/min), do 280°C (narost 30°C/min), gaz nośny hel (1 mL/min)"^^xsd:string ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:2062 ;
azonOnto:position 1 ] ;
azonOnto:biologicalMembership "Szarańcza pustynna (Schistocerca gregaria)"^^xsd:string ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz."@pl ;
azonOnto:creationYear 2017 ;
azonOnto:description "GC-MS (gas chromatography – mass spectrometry) – metoda łącząca chromatografię gazową i spektrometrię mas. Polega na rozdziale analizowanej mieszaniny i rejestrację widm masowych składników, dzięki czemu można je zidentyfikować. Odznacza się wysoką efektywnością w identyfikacji i oznaczaniu śladowych ilości lotnych związków organicznych. Pojedyncze związki ulegają jonizacji i rozpadają się na naładowane fragmenty, powstaje jon molekularny o masie cząsteczkowej praktycznie równej masie cząsteczkowej badanego związku. Ulega on dalszemu rozpadowi - fragmentacji – otrzymuje się zestaw jonów o różnym stosunku masy do ładunku, charakterystycznych dla danego związku – widmo masowe. Widma masowe przedstawiane są najczęściej w układzie współrzędnych gdzie na osi rzędnej umieszcza się intensywność (najczęściej względną) a na osi odciętych wartość m/z. Widma masowe tego samego związku otrzymane są na tyle podobne, że możliwe jest użycie przy identyfikacji biblioteki widm - zdygitalizowanych widm masowych związków, które porównywane są z otrzymanym widmem. Można w ten sposób zidentyfikować nieznane substancje, na przykład kwasy tłuszczowe. Owady w diecie mogą być bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Tłuszcze są głównym źródłem energii. Kwasy tłuszczowe w triacyloglicerolach mogą być nasycone lub nienasycone. Ograniczenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) spożywanych w diecie może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jadalne owady zawierają średnio 10-30% tłuszczu w suchej masie (zazwyczaj jest go więcej w stadiach larwalnych niż u owadów dorosłych). Larwy chrząszczy należą do owadów o najwyższej zawartości tłuszczu. Na przykład larwy afrykańskiego ryjkowca palmowego (Rhynhophorus phoenicis) we wczesnym stadium zawierają około 70% tłuszczu, a dorosłe chrząszcze nosorożca (Oryctes rhinoceros) zawierają tylko 0,7% tłuszczu. Owady są dobrym źródłem oleju jadalnego, który zawiera ponad 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), składających się głównie z kwasów arachidonowego, linolenowego i linolowego, które są pożądane ze względów żywieniowych i zdrowotnych. Zawartość PUFA w wybranych grupach jadalnych owadów waha się od kilku do około 30%. Oleje pochodzące z kilku gatunków owadów są bogate w PUFA i często zawierają niezbędny kwas linolowy i kwasy α-linolenowe - bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci i niemowląt. Dodawanie NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) do naszej codziennej diety to świetny sposób na wsparcie naszego zdrowia. Wspomagają zdrowie układu krążenia, funkcjonowanie i rozwój mózgu, zdrowie skóry. Skład kwasów tłuszczowych u owadów jest obiecujący - zawartość kwasu linolowego, kwasów α-linolenowych omega-3 i omega-6 potwierdza, że można je z powodzeniem stosować w diecie jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Widmo_masowe_estru_metylowego_kwasu_912-oktadecenowego_z_frakcji_tłuszczowej_szarańczy_pustynnej.xlsx"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/42941/Widmo_masowe_estru_metylowego_kwasu_912-oktadecenowego_z_frakcji_tłuszczowej_szarańczy_pustynnej.xlsx"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Widmo_masowe_estru_metylowego_kwasu_912-oktadecenowego_z_frakcji_tłuszczowej_szarańczy_pustynnej.csv"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/42941/Widmo_masowe_estru_metylowego_kwasu_912-oktadecenowego_z_frakcji_tłuszczowej_szarańczy_pustynnej.csv"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Widmo_masowe_estru_metylowego_kwasu_912-oktadecenowego_z_frakcji_tłuszczowej_szarańczy_pustynnej.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/42941/Widmo_masowe_estru_metylowego_kwasu_912-oktadecenowego_z_frakcji_tłuszczowej_szarańczy_pustynnej.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "profil kwasów tłuszczowych"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/4699"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Kwasy tłuszczowe"@pl ;
azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D005227"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "jadalne owady"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/32092"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Angielski"^^xsd:string,
"Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Anna Żołnierczyk"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Widmo masowe estru metylowego kwasu 9,12-oktadecenowego z frakcji tłuszczowej szarańczy pustynnej"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD