@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:44055 a azonOnto:Article ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-07-26"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:6515 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:6340 ;
            azonOnto:position 2 ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:description "W latach 1994-1996 badano reakcje dwu odmian bobiku (Nadwiślański i Tinos) i sposobu omłotu (a - bezpośrednio po skoszeniu i b - po wyschnięciu roślin) na zmiany w składzie chemicznym nasion, strączyn i łodyg od dojrzałości zielonej do pełnej oraz akumulację składników organicznych i mineralnych. Zawartość białka ogółem, popiołu surowego, P, K i Ca w nasionach obniżała się w miarę dojrzewania, a wzrastał udział bezazotowych związków wyciągowych i wartość energetyczna. Poziom włókna surowego był najwyższy w dojrzałości zielono-woskowej, natomiast nie wykazano wpływu terminu zbioru na zawartość tłuszczu surowego i Mg.\\nW strączynach i łodygach w miarę dojrzewania nasion obniżała się zawartość białka ogółem, tłuszczu surowego, wartość energetyczna, P, Ca i Mg, a zwiększała zawartość włókna surowego. Strączyny i łodygi odmiany Nadwiślański w porównaniu z Tinos zawierały mniej białka surowego i P a więcej włókna.\\nMasa wszystkich analizowanych składników w nasionach wzrastała do dojrzałości pełnej. Omłot bezpośrednio po skoszeniu powodował, w porównaniu z omłotem po wyschnięciu roślin, mniejsze nagromadzenie w nasionach wszystkich analizowanych składników, a w przypadku łodyg i strączyn było odwrotnie. W miarę dojrzewania zwiększał się procentowy udział nasion w gromadzeniu wszystkich badanych składników, a obniżał łodyg. Udział strączyn w akumulacji białka ogółem i P obniżał się, a wzrastał w przypadku włókna surowego, popiołu surowego i Ca.\\n\\nRolnictwo, to seria Zeszytów Naukowych ukazująca się do dziś od 1955 r. Artykuły w czasopiśmie poświęcone są tematom z agronomii, ogrodnictwa, łąkarstwa, mechanizacji rolnictwa, technologii żywności, gleboznawstwa oraz hydrologii. Zeszyt 69 zawiera 17 artykułów (oraz ryciny i tabele) wraz ze streszczeniami w języku angielskim."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "naukowcy"@pl,
        "ogół społeczeństwa"@pl,
        "studenci"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "143.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/143.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "145.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/145.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "146.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/146.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "148.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/148.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "149.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/149.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "151.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/151.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_BOBIKU._CZĘŚĆ_II_word.docx"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_BOBIKU._CZĘŚĆ_II_word.docx"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "152.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/152.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "153.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/153.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "154.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/154.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "155.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/155.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "156.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/156.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "157.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/157.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "158.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/158.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "159.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/159.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "144.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/144.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "147.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/147.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "150.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/150.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "160.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/160.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_BOBIKU._CZĘŚĆ_II_pdf.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44055/Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_BOBIKU._CZĘŚĆ_II_pdf.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:geographicalCoverage <http://sws.geonames.org/3082573/> ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "sucha masa"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c108867"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "bobik"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/38322"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "omłot"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/7060855"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Rozwój roślin"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D063245"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numeration "Nr 308, tom LXIX"^^xsd:string ;
    azonOnto:pageFrom 143 ;
    azonOnto:pageTo 160 ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationYear 1997 ;
    azonOnto:publisher "Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)"@pl ;
    azonOnto:source [ a azonOnto:Source ;
            azonOnto:title "Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 308. Rolnictwo LXIX"@pl ] ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Ewa Jaworska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:temporalCoverage "1996"^^xsd:string ;
    azonOnto:title "WPŁYW TERMINU ZBIORU I SPOSOBU OMŁOTU NA DYNAMIKĘ ZMIAN W DOJRZEWAJĄCYCH ROŚLINACH DWU MORFOTYPÓW BOBIKU. CZĘŚĆ II. SKŁAD CHEMICZNY ROŚLIN"@pl ;
    azonOnto:titleVariant "Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 308. Rolnictwo LXIX"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD