@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:44058 a azonOnto:Article ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-07-26"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:6515 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4460 ;
azonOnto:author person:6340 ;
azonOnto:position 2 ] ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:description "W latach 1994-1996 badano reakcje dwu odmian grochu (Kama i Rubin) i sposobu omłotu (a - bezpośrednio po skoszeniu i b - po wyschnięciu roślin) na zmiany w składzie chemicznym nasion, strączyn i łodyg od dojrzałości zielonej do pełnej oraz akumulację składników organicznych i mineralnych. Zawartość białka ogółem i tłuszczu surowego w nasionach obniżała się w miarę dojrzewania, a wzrastał udział bezazotowych związków wyciągowych. Poziom popiołu, K i włókna surowego był najwyższy, a wartość energetyczna najniższa w dojrzałości zielonej. W strączynach i łodygach, w miarę dojrzewania nasion, obniżała się zawartość białka ogółem, bezazotowych związków wyciągowych, wartość energetyczna i P, a zwiększała zawartość włókna surowego. W nasionach z 1 rośliny masa białka ogółem, popiołu surowego, P i K stabilizowała się w fazie dojrzałości żółtej, natomiast włókno surowe, bezazotowe związki wyciągowe. Ca i Mg przyrastały do dojrzałości pełnej.\\nW miarę dojrzewania zwiększał się procentowy udział nasion w gromadzeniu wszystkich badanych składników, a obniżał łodyg. Udział strączyn w akumulacji białka ogółem, bezazotowych związków wyciągowych i P obniżał się, a wzrastał w przypadku Ca, natomiast w stosunku do pozostałych składników nie wykazano zdecydowanego kierunku zmian.\\n\\nRolnictwo, to seria Zeszytów Naukowych ukazująca się do dziś od 1955 r. Artykuły w czasopiśmie poświęcone są tematom z agronomii, ogrodnictwa, łąkarstwa, mechanizacji rolnictwa, technologii żywności, gleboznawstwa oraz hydrologii. Zeszyt 69 zawiera 17 artykułów (oraz ryciny i tabele) wraz ze streszczeniami w języku angielskim."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "naukowcy"@pl,
"ogół społeczeństwa"@pl,
"studenci"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_GROCHU._CZĘŚĆ_II_word.docx"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_GROCHU._CZĘŚĆ_II_word.docx"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "191.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/191.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "192.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/192.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "193.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/193.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "195.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/195.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "196.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/196.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "197.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/197.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "208.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/208.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "199.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/199.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "200.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/200.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "202.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/202.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "203.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/203.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "205.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/205.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "206.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/206.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "194.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/194.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "198.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/198.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "207.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/207.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "201.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/201.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "204.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/204.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_GROCHU._CZĘŚĆ_II_pdf.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44058/Rolnictwo_LXIX_WPŁYW_TERMINU_ZBIORU_I_SPOSOBU_OMŁOTU_NA_DYNAMIKĘ_ZMIAN_W_DOJRZEWAJĄCYCH_ROŚLINACH_DWU_MORFOTYPÓW_GROCHU._CZĘŚĆ_II_pdf.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:geographicalCoverage <http://sws.geonames.org/3082573/> ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "sucha masa"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c108867"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "groch"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/11067"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "omłot"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/7060855"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Rozwój roślin"@pl ;
azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D063245"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-ND 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:numeration "Nr 308, tom LXIX"^^xsd:string ;
azonOnto:pageFrom 191 ;
azonOnto:pageTo 208 ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:publicationYear 1997 ;
azonOnto:publisher "Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)"@pl ;
azonOnto:source [ a azonOnto:Source ;
azonOnto:title "Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 308. Rolnictwo LXIX"@pl ] ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Ewa Jaworska"^^xsd:string ] ;
azonOnto:temporalCoverage "1996"^^xsd:string ;
azonOnto:title "WPŁYW TERMINU ZBIORU I SPOSOBU OMŁOTU NA DYNAMIKĘ ZMIAN W DOJRZEWAJĄCYCH ROŚLINACH DWU MORFOTYPÓW GROCHU CZĘŚĆ II. SKŁAD CHEMICZNY ROŚLIN"@pl ;
azonOnto:titleVariant "Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 308. Rolnictwo LXIX"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD