@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:44155 a azonOnto:ChemicalAnalysis ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-06-07"^^xsd:date ;
    azonOnto:analysisType "Chromatografia gazowa (GCMS)"^^xsd:string ;
    azonOnto:aparatusTypeAndWorkingConditions "Aparat Varian CP-3800 / Saturn2000 (Varian. Wallnut Creek. CA. USA) wyposażony w kolumnę Zebron ZB-5 MSI (30 mx 0,25 mm x 0,25 µm) (Phenomenex. Shim-Pol. Polska). Temperaturę pieca GC zaprogramowano od 50 ° C do 130 ° C z szybkością 4,0 ° C. następnie do 180 ° C z szybkością 10,0 ° C, następnie do 280 ° C z szybkością 20,0 ° C. Analizę przeprowadzono od 35 do 550 m/z z elektroniczną siłą uderzenia (electronic impact, EI) 70 eV w trybie 1 skanowanie/s. Analizy przenoszone za pomocą helu użytego jako gaz nośny z tempem przepływu 1.0 mL/min i ze współczynnikiem rozdziału 1:10."^^xsd:string ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:2063 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:11049 ;
            azonOnto:position 2 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:12203 ;
            azonOnto:position 3 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:12204 ;
            azonOnto:position 4 ] ;
    azonOnto:biologicalMembership "Lawenda (Lavandula angustifolia Mill.)"^^xsd:string ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz."@pl ;
    azonOnto:creationYear 2017 ;
    azonOnto:description "Lawenda (Lavandula angustifolia Mill.). Jest powszechnie stosowaną rośliną aromatyczną i leczniczą, której silny aromat składa się głównie z linalolu i octanu linalilu. Najcenniejsze części rośliny to kwiaty, ale liście są również obfite w składniki lotne. Jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za jego jakość jest procedura konserwacji, która zazwyczaj sprowadza się do procesu suszenia. W związku z tym podjęto próbę zweryfikowania wpływu różnych metod suszenia (suszenie konwekcyjne, suszenie mikrofalami próżniowymi i suszenie kombinowane konwekcyjne z suszeniem próżniowo-mikrofalowym) na jakość liści lawendy. Wpływ metod suszenia na surowiec zbadano przez określenie profilu lotnych składników metodą mikroekstrakcji w fazie stałej (SPME) w połączeniu z techniką GC-MS. Sprawdzono również zawartość olejków eterycznych (EO). Badanie wykazało, że optymalna metoda suszenia jest silnie uzależniona od celu produktu. W przypadku właściwości aromatyzujących najbardziej optymalną metodą jest suszenie konwekcyjne w temperaturze 60 ° C, natomiast najlepszym sposobem zachowania największej ilości EO jest suszenie mikrofalowo-próżniowe o mocy 480 W."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "lawenda_suszona_mikrofalowo-prozniowo_360W.jpeg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44155/lawenda_suszona_mikrofalowo-prozniowo_360W.jpeg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "lawenda_suszona_mikrofalowo-prozniowo_360W.xlsx"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44155/lawenda_suszona_mikrofalowo-prozniowo_360W.xlsx"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "związki zapachowe"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c139435"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "olejki eteryczne"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c69194"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D008401"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "SPME-GC-MS"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c103284"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "lawenda"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/13897"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Anna Żołnierczyk"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej mikrofalowo-próżniowo 360 W"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD