@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:46082 a azonOnto:EducationalMaterial ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-07-12"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6716 ;
azonOnto:author person:4413 ;
azonOnto:position 1 ],
[ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6716 ;
azonOnto:author person:783 ;
azonOnto:position 2 ] ;
azonOnto:collection collection:1,
collection:6 ;
azonOnto:creationYear 2019 ;
azonOnto:description "Lipidy stanowią skoncentrowane źródło energii oraz pełnią funkcję budulcową i ochronną. Odgrywają ważną rolę dla zdrowia i kondycji skóry, chroniąc ją przed nadmiernym przesuszeniem i działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Masło kakaowe nierafinowane jest bogate w witaminę E, sole mineralne, alkaloidy i polifenole oraz nasycone/nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn. Doskonale pielęgnuje skórę, zawarty w składzie kwas oleinowy ma silne działanie nawilżające i natłuszczające."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "naukowcy"@pl,
"ogół społeczeństwa"@pl,
"studenci"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "AZON_GORZKA_CZEKOLADA_VI_2019.doc"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/46082/AZON_GORZKA_CZEKOLADA_VI_2019.doc"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "masło kakaowe"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/385954"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "aparat Soxhleta"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c5140"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "Lipidy"@pl ;
azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_4362"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "izolacja"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/4683"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:numberOfPages 9 ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Politechnika Wrocławska"^^xsd:string ] ;
azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Jadwiga Soloducho"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "Izolacja masła kakaowego z gorzkiej czekolady"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD