@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:46087 a azonOnto:EducationalMaterial ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-07-12"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6716 ;
            azonOnto:author person:4413 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6716 ;
            azonOnto:author person:783 ;
            azonOnto:position 2 ] ;
    azonOnto:collection collection:1,
        collection:6 ;
    azonOnto:creationYear 2019 ;
    azonOnto:description "β-karoten jest związkiem, dzięki któremu ludzki organizm we współpracy z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi i enzymami wątrobowymi, wytwarza witaminę A. Główną funkcją prowitaminy A jest ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV. Prowitamina A obniża poziom cholesterolu LDL we krwi tym samym chroniąc przed chorobami serca i miażdżycą. Dodatkowo sprzyja ochronie grasicy i hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Oprócz tego prowitamina A ma także korzystny wpływ na nasz wzrok - może poprawić jego funkcjonowanie szczególnie w porze zmierzchu, gdy organ jest znacznie mniej efektywny i osłabiony. Witamina A, która powstaje dzięki obecności β-karotenu, wchodzi w skład barwnika wzrokowego w siatkówce oka odpowiedzialnego za dobre widzenie przy słabym oświetleniu. Prowitamina A (β-karoten) przekształca się w naszym organizmie w witaminę A, jednak nawet ta, która nie ulegnie przetworzeniu, ma właściwości zdrowotne."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "naukowcy"@pl,
        "ogół społeczeństwa"@pl,
        "studenci"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "AZON_PROWITAMINA_A_VI_2019.doc"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/46087/AZON_PROWITAMINA_A_VI_2019.doc"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Karoten"@pl ;
            azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_9632"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Ekstrakcja"@pl ;
            azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_36910"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Chromatografia"@pl ;
            azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_1594"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "karotenoid"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/31953"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 9 ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Politechnika Wrocławska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Jadwiga Soloducho"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Izolacja oraz identyfikacja witamin - prowitamina A"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD