@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:47507 a azonOnto:Article ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-08-08"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6429 ;
            azonOnto:author person:5648 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:description "Ziarno jęczmienia browarnego bezpośrednio po sprzęcie jest fizjologicznie niedojrzałe - znajduje się w tzw. stanie spoczynku. Charakteryzuje się ono w tym czasie niską energią kiełkowania. Pełną dojrzałość uzyskuje ziarno po przejściu okresu spoczynku (dojrzewania pożniwnego) trwającego w warunkach klimatycznych Polski przeciętnie 6-8 tygodni. Fakt ten stanowi dla przemysłu słodowniczo-piwowarskiego zagadnienie o istotnym znaczeniu. Z ziarna nie w pełni dojrzałego nie można otrzymać słodu wysokiej jakości. Dlatego też, od dłuższego czasu na całym świecie trwają badania nad możliwościami przerwania lub skrócenia okresu spoczynku ziarna jęczmienia browarnego.\\nW Katedrze Technologii Rolnej WSR we Wrocławiu doświadczenia związane z tym zagadnieniem przeprowadzono w 1961 roku."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Rolnictwo_XVIII_DOŚWIADCZENIA_NAD_PRZERWANIEM_STANU_SPOCZYNKU_ZIARNA_JĘCZMIENIA_BROWARNEGO_word.docx"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/Rolnictwo_XVIII_DOŚWIADCZENIA_NAD_PRZERWANIEM_STANU_SPOCZYNKU_ZIARNA_JĘCZMIENIA_BROWARNEGO_word.docx"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "056.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/056.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "052.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/052.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "055.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/055.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "054.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/054.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "065.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/065.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "053.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/053.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "051.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/051.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "064.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/064.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "063.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/063.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "062.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/062.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "061.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/061.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "060.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/060.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "059.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/059.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "058.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/058.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "057.tif"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/057.tif"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Rolnictwo_XVIII_DOŚWIADCZENIA_NAD_PRZERWANIEM_STANU_SPOCZYNKU_ZIARNA_JĘCZMIENIA_BROWARNEGO_pdf.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/47507/Rolnictwo_XVIII_DOŚWIADCZENIA_NAD_PRZERWANIEM_STANU_SPOCZYNKU_ZIARNA_JĘCZMIENIA_BROWARNEGO_pdf.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Jęczmień browarny (ziarno)"@pl ;
            azonOnto:uri "http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_25485"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jęczmień browarny"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/8152"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "doświadczenie"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/640"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numeration "Nr 55, XVIII"^^xsd:string ;
    azonOnto:pageFrom 51 ;
    azonOnto:pageTo 65 ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationYear 1964 ;
    azonOnto:publisher "Akademia Rolnicza we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych (2018)"@pl ;
    azonOnto:source [ a azonOnto:Source ;
            azonOnto:title "ZESZYTY NAUKOWE WYŻSZEJ SZKOŁY ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 55. ROLNICTWO XVIII"@pl ] ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:temporalCoverage "1963"^^xsd:string ;
    azonOnto:title "DOŚWIADCZENIA NAD PRZERWANIEM STANU SPOCZYNKU ZIARNA JĘCZMIENIA BROWARNEGO"@pl ;
    azonOnto:titleVariant "ZESZYTY NAUKOWE WYŻSZEJ SZKOŁY ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 55. ROLNICTWO XVIII"@de .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD