@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:50791 a azonOnto:Article ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-09-10"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:6426 ;
azonOnto:author person:6584 ;
azonOnto:position 1 ] ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:description "W latach 1996-1998 przeprowadzono badania polowe i laboratoryjne nad określeniem wpływu czynnika genetycznego, terminów i sposobów zbioru fasoli na dynamikę gromadzenia suchej masy w nasionach oraz zmiany składu chemicznego nasion, strączyn i łodyg. Opracowano rozwój fasoli, określono cechy morfologiczne roślin przed zbiorem (liczbę strąków na roślinie, liczbę nasion w strąku i z rośliny, świeżą i suchą masę nasion, strączyn i łodyg oraz masę nasion w strąku). Wykonano analizy chemiczne nasion fasoli (włókno, popiół, tłuszcz surowy, białko ogółem i sucha masa, K, Ca, P i Mg). Zbiór dwuetapowy fasoli (po wyschnięciu całych roślin), w porównaniu ze zbiorem bezpośrednim, wpływał korzystniej na gromadzenie suchej masy, bezazotowych związków wyciągowych i procentową zawartość białka ogółem w nasionach oraz ich wartość energetyczną. Nasiona pochodzące ze zbioru jednoetapowego gromadziły więcej tłuszczu i popiołu surowego, P, K oraz Ca."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "115.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/115.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "100.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/100.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "102.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/102.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "105.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/105.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "106.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/106.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "109.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/109.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "112.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/112.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "114.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/114.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "113.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/113.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "111.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/111.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "110.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/110.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "108.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/108.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "107.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/107.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "104.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/104.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "103.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/103.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "101.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/101.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "099.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/099.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "098.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/098.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "097.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/097.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "096.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/096.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "095.tif"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/095.tif"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Rolnictwo_LXXX_WPŁYW_TERMINU_I_SPOSOBU_ZBIORU_FASOLI_ZWYCZAJNEJ_NA_PRZYROST_MASY_NASION_I_ICH_WARTOŚĆ_UŻYTKOWĄ._CZ_I_word.docx"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/Rolnictwo_LXXX_WPŁYW_TERMINU_I_SPOSOBU_ZBIORU_FASOLI_ZWYCZAJNEJ_NA_PRZYROST_MASY_NASION_I_ICH_WARTOŚĆ_UŻYTKOWĄ._CZ_I_word.docx"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "Rolnictwo_LXXX_WPŁYW_TERMINU_I_SPOSOBU_ZBIORU_FASOLI_ZWYCZAJNEJ_NA_PRZYROST_MASY_NASION_I_ICH_WARTOŚĆ_UŻYTKOWĄ._CZ_I_pdf.pdf"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/50791/Rolnictwo_LXXX_WPŁYW_TERMINU_I_SPOSOBU_ZBIORU_FASOLI_ZWYCZAJNEJ_NA_PRZYROST_MASY_NASION_I_ICH_WARTOŚĆ_UŻYTKOWĄ._CZ_I_pdf.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "skład chemiczny"@pl ;
azonOnto:uri "http://www.eionet.europa.eu/gemet/concept/1299"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "odmiany"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27579"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "fasola"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/11059"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-ND-NC 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:numeration "Nr 415, LXXX"^^xsd:string ;
azonOnto:pageFrom 95 ;
azonOnto:pageTo 115 ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:publicationYear 2001 ;
azonOnto:publisher "Akademia Rolnicza we Wrocławiu"^^xsd:string ;
azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych (2018)"@pl ;
azonOnto:source [ a azonOnto:Source ;
azonOnto:title "ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 415. ROLNICTWO LXXX"@pl ] ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
azonOnto:temporalCoverage "1996-1998"^^xsd:string ;
azonOnto:title "WPŁYW TERMINU I SPOSOBU ZBIORU FASOLI ZWYCZAJNEJ (Phaseolus vulgaris L.) NA PRZYROST MASY NASION I ICH WARTOŚĆ UŻYTKOWĄ. CZĘŚĆ I. SKŁAD CHEMICZNY I GROMADZENIE SUCHEJ MASY W NASIONACH"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD