@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
kv:28336 a skos:Concept ;
rdfs:seeAlso "https://olini.pl/blog/baza-wiedzy/tluszcze-roslinne-i-zwierzece-na-czym-polega-roznica"@pl ;
skos:definition "Spożywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego korzystnie wpływa na zdrowie, szczególnie pozytywne jest ich działanie na funkcjonowania układu krążenia. Tłuszcze roślinne mają działanie profilaktyczne - zapobiegają powstawaniu zakrzepów i blaszek miażdżycowych prowadzących do zawałów serca oraz udarów mózgu. Każdy tłuszcz roślinny ma do zaoferowania nieco innych wachlarz zdrowotnych związków, ale większość z nich łączy jedno - wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie dużo tych związków znajdziesz w tłoczonych na zimno olejach roślinnych, m.in. lnianym, rzepakowym oraz rydzowym. To właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że oleje roślinne powinny znaleźć się w diecie każdej osoby świadomej wpływu pożywienia na zdrowie i samopoczucie. Mianem tłuszczów zwierzęcych określa się zarówno te pochodzące z tkanki tłuszczowej zwierząt, jak i mięsa oraz mleka. Związki tego rodzaju są wydajnym źródłem energii. Tłuszcze zwierzęce zawierają też witaminy A, D, E oraz K. Pozytywny wpływ na organizm mają także kwasy wakcenowy i linolenowy znajdujące się w składzie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. To związki ważne dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Niestety jednym z podstawowych składników tłuszczów pochodzenia zwierzęcego są również nasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, palmitynowy, masłowy oraz mirystynowy. Gdy nasycone kwasy tłuszczowe spożywane są w nadmiarze, znacząco zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób nowotworowych, m.in. jelita grubego i prostaty. Spożywając tłuszcze zwierzęce trzeba się również liczyć z podniesieniem poziomu cholesterolu LDL w surowicy krwi. Ze względu na te niekorzystne właściwości, tłuszcze zwierzęce powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Ludzki organizm jest w stanie samodzielnie wytwarzać kwasy nasycone, nie ma więc potrzeby dostarczania ich z pożywieniem w dużych ilościach."@pl ;
skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
skos:prefLabel "tłuszcze roślinne i zwierzęce"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD