@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

kv:32092 a skos:Concept ;
    rdfs:seeAlso "http://eatsect.pl/jadalne-owady-i-robaki/"@pl ;
    skos:definition "Stwierdzono, że obecnie ok. 1500 gatunków owadów nadaje się do spożycia, stanowią one podstawę kuchni lub kulinarny dodatek na wszystkich kontynentach. Największą wartością odżywczą, jaką mają w sobie jadalne larwy owadów, jest białko. Co ciekawe, mączka wytworzona z suszonych owadów, zawiera dużo więcej białka, niż tradycyjne mięso w tej samej proporcji wagowej. Oprócz białka, jadalne robaki zawierają też mnóstwo innych składników odżywczych i mineralnych, w tym np. wapń, potas, magnez czy witaminy z różnych grup."@pl ;
    skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
    skos:prefLabel "jadalne owady"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD