@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

kv:c108740 a skos:Concept ;
    rdfs:seeAlso "http://www.aktywniepozdrowie.pl/s/1199-substancje-biologicznie-czynne"@pl,
        "http://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2017/12/02_Kozlowska.pdf"@pl ;
    skos:altLabel "drugorzędne substancje roślinne"@pl,
        "substancja biologicznie czynna"@pl,
        "substancje balastowe"@pl,
        "związek biologicznie czynny"@pl,
        "związki biologicznie czynne"@pl ;
    skos:definition "Tzw. drugorzędne substancje roślinne, substancje balastowe oraz związki występujące w sfermentowanych artykułach żywnościowych (np. kwas mlekowy w jogurcie). Powstają w procesie przemiany materii rośliny, by utrzymać ją przy życiu i chronić przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych."@pl ;
    skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
    skos:prefLabel "substancje biologicznie czynne"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD