@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
kv:c118099 a skos:Concept ;
rdfs:seeAlso "http://dobretluszcze.pl/tluszcze-roslinne/"@pl ;
skos:definition "Tłuszcze pochodzenia roślinnego stanowią przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego większość z nich w temperaturze pokojowej występuje w formie płynnej. Tłuszcze roślinne pozyskuje się przede wszystkim z nasion takich jak: rzepak, słonecznik, soja siemię lniane, a także z pestek dyni czy winogron. Popularne są również oleje z orzechów: włoskich, laskowych, kokosowych. Tłuszcze roślinne pozyskuje się również z miąższu owoców: awokado, palmy oleistej, rokitnika, a nawet z zarodków (olej kukurydziany) i otrębów ryżowych (olej ryżowy)."@pl ;
skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
skos:prefLabel "tłuszcze roślinne"@pl .