@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

kv:c118099 a skos:Concept ;
    rdfs:seeAlso "http://dobretluszcze.pl/tluszcze-roslinne/"@pl ;
    skos:definition "Tłuszcze pochodzenia roślinnego stanowią przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego większość z nich w temperaturze pokojowej występuje w formie płynnej. Tłuszcze roślinne pozyskuje się przede wszystkim z nasion takich jak:      rzepak,     słonecznik,     soja     siemię lniane,  a także z pestek dyni czy winogron.  Popularne są również oleje z orzechów:      włoskich,     laskowych,     kokosowych.  Tłuszcze roślinne pozyskuje się również z miąższu owoców:      awokado,     palmy oleistej,     rokitnika,  a nawet z zarodków (olej kukurydziany) i otrębów ryżowych (olej ryżowy)."@pl ;
    skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
    skos:prefLabel "tłuszcze roślinne"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD