@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:41974 a azonOnto:EducationalMaterial ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-05-16"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6716 ;
            azonOnto:author person:4413 ;
            azonOnto:position 1 ],
        [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:6716 ;
            azonOnto:author person:783 ;
            azonOnto:position 2 ] ;
    azonOnto:collection collection:1,
        collection:6 ;
    azonOnto:creationYear 2019 ;
    azonOnto:description "Materiał opisuje ćwiczenie oznaczania zawartości α-tokoferolu (witaminy E) w produktach spożywczych i farmaceutycznych metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej.\\nWitamina E stanowi grupę organicznych związków chemicznych, do których należą tokoferole (alfa, beta, gamma, delta, epsylon, neta, eta, theta) i tokotrienole (alfa i inne). Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, pochodzenia roślinnego. Największe znaczenie posiada α-tokoferol. Witamina E traci swoje biologiczne właściwości pod wpływem tlenu, nadtlenków, metali ciężkich, żelaza oraz zjełczałych tłuszczów.	\\nWitamina E dzięki właściwości antyoksydacyjnej zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz zmniejsza nasilenie procesów kancerogenezy. Spowalnia również ogólnoustrojowe procesy starzenia się organizmu, których przejawem jest m.in. spadek odporności i płodności organizmu. Zmniejszenie ogólnej liczby wolnych rodników w komórkach przedłuża czas ich życia oraz zwiększa stężenie tlenu wewnątrzkomórkowego."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "nauczyciele"@pl,
        "naukowcy"@pl,
        "ogół społeczeństwa"@pl,
        "studenci"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "AZON_WITAMINA_E_IV_2019.doc"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/41974/AZON_WITAMINA_E_IV_2019.doc"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Witaminy"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D014815"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Witamina E"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D014810"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 9 ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Politechnika Wrocławska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Jadwiga Soloducho"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Izolacja oraz identyfikacja witamin - witamina E. Laboratorium"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD