@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

kv:27162 a skos:Concept ;
    rdfs:seeAlso "https://gymbeam.pl/blog/20-produktow-spozywczych-przy-pomocy-ktorych-z-latwoscia-mozesz-zwiekszyc-udzial-bialek-w-swojej-diecie/"@pl ;
    skos:definition "Białko jest jednym z kluczowych makroskładników, których ludzie potrzebują do poprawnego funkcjonowania organizmu. Jest ważnie nie tylko dla zdrowia kości, rozwoju mięśni oraz ich utrzymania, czy utraty wagi. Jest także częścią enzymów, hormonów, struktur genetycznych i obronnych, jak białe krwinki. Białko jest więc kluczowe dla układu odpornościowego. Co więcej, może także pomóc w przyspieszeniu metabolizmu i wsparciu regeneracji. Główne produkty z wysoką zawartością białka : orzeszki ziemne, mięso z kurczaka, wołowina, wieprzowina, migdały, soczewica, tuńczyk, pestki dyni, tofu, płatki owsiane, komosa ryżowa, twaróg, spirulina, jajka, drożdże odżywcze, serek wiejski."@pl ;
    skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
    skos:prefLabel "białkowe produkty żywnościowe"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD