@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

kv:30766 a skos:Concept ;
    rdfs:seeAlso "https://portalwysokichplonow.pl/charakterystyka-sorgo/"@pl ;
    skos:definition "Sorgo jest tropikalną rośliną uprawianą na ziarno i zielonkę. W zależności od odmiany osiąga 0,5-4 m wysokości. Zarówno w wyglądzie jak i fizjologii rozwoju sorgo charakteryzuje się wysokim podobieństwem do kukurydzy. Podobne są też kierunki jego użytkowania. Roślina ta w naszych warunkach klimatycznych może być uprawiana na cele paszowe i bioenergetyczne. Kiszonka z sorga charakteryzuje się wyższą zawartością białka surowego, włókna surowego, ligniny i związków mineralnych (popiołu surowego) w porównaniu do kiszonki z kukurydzy. Kiszonka z sorga, zwłaszcza z odmian ziarnowych, może stanowić cenną alternatywę dla kukurydzy. Mimo nieco słabszej wartości pokarmowej wynikającej z niższego udziału ziarna w biomasie istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto rozważyć uprawę sorga na cele kiszonkarskie. Sorgo posiada wszelkie zalety rośliny komplementarnej, plonującej na zbliżonym do kukurydzy poziomie i dającej gwarancję bezpieczeństwa uzyskania wysokiego plonu biomasy na słabszych glebach i w warunkach stresu wodnego, czyli tam gdzie uprawa kukurydzy bywa niepewna."@pl ;
    skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
    skos:prefLabel "kiszonka z sorgo odmiana ziarnowa"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD