@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
kv:34949 a skos:Concept ;
rdfs:seeAlso "https://gemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/dlaczego-warto-jesc-produkty-owsiane-jest-co-najmniej-10-powodow/"@pl ;
skos:altLabel "produkty owsiane"@pl ;
skos:definition "Produkty owsiane zawierają masę cennych składników prozdrowotnych, a ich dobroczynne działanie na nasz organizm z pewnością zaskoczy niejednego konsumenta. Regulacja stężenia cholesterolu, poprawa metabolizmu węglowodanów czy wspomaganie leczenia nadciśnienia to tylko niektóre korzyści wynikające z regularnego spożywania owsianki. Wszystkie te aspekty sprawiły, że produkty owsiane zaliczane są do żywności funkcjonalnej, która wpływa korzystnie na procesy fizjologiczne organizmu. "@pl ;
skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
skos:prefLabel "produkty owsiane"@pl .