@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
kv:c139880 a skos:Concept ;
rdfs:seeAlso "https://bonavita.pl/zoltko-jaja-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-jak-wykorzystac-zoltka"@pl ;
skos:definition "Żółtka jaj mają wysoką zawartość białka i zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych. Jego tłuszcze wykazują szczególnie wysoką wartość biologiczną, ponieważ mają dobre proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych (jak 2:1) oraz zawierają dużo cennych fosfolipidów (ok. 30% sumy lipidów, z czego 70% to fosfatydylocholina. Do szczególnie wartościowych składników żółtka jaja zalicza się specyficzne kwasy tłuszczowe, lecytynę i cholinę, ksantofile, witaminy, foswitynę oraz immunoglobuliny. "@pl ;
skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
skos:prefLabel "żółtko jaja"@pl .