@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

kv:c5056 a skos:Concept ;
    rdfs:seeAlso "https://krolestwomocy.pl/porady/aparatura-do-destylacji-w-jaki-sposob-dziala-caly-proces/"@pl ;
    skos:definition "Proces destylacji jest ściśle związany z chemią. Wytwarzanie alkoholu polega na wytworzeniu mocniejszego woltażowo trunku z niższej bazy alkoholowej. Aparatura do destylacji jest niezwykle potrzebnym narzędziem, bez niej tego procesu nie można by było wykonać. Na początku procesu destylacji drożdże zamieszczone w urządzeniu spożywają cukry, niezbędne do produkcji piwa czy wina. W trakcie spożywania glukozy produkują w procesach biochemicznych alkohol oraz dwutlenek węgla. Kiedy dojdzie do tego, że w alkoholu jest większa ilość od cukru (14-18 procent) trzeba oddzielić alkohol od wody, w której są droższe, przy użyciu odparowywania oraz kondensacji. Zbieg ten nazywany jest właśnie procesem destylacji. Alkohol odznacza się niższą temperaturą wrzenia od wody, a więc urządzenia mogą samodzielnie odparowywać alkohol, zbierać opary od kolumny, po czym użyć niskiej temperatury, aby doprowadzić do alkohol do kolejnego skroplenia w ciecz. Istnieje wiele metod destylacji oraz duży wybór urządzeń do tego procesu, czyli destylatorów."@pl ;
    skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
    skos:prefLabel "aparatura do destylacji"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD