@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
kv:c76592 a skos:Concept ;
rdfs:seeAlso "https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-odpornosciowy/stan-podgoraczkowy-aa-QXiH-B6bc-hjqR.html"@pl ;
skos:definition "Do przyczyn znacznie podwyższonej temperatury ciała można zaliczyć infekcje bakteryjne lub wirusowe. Najczęściej jest to angina, zapalenie gardła, zapalenie oskrzeli, czy też niebezpieczne zapalenie płuc. Stan podgorączkowy występuje, gdy temperatura ciała człowieka mieści się w przedziale od 37,1°C do 37,9°C. Jeśli uzyskane w pomiarze wartości będą wyższe, mamy do czynienia z gorączką."@pl ;
skos:inScheme kv:keywordsVocabulary ;
skos:prefLabel "podwyższona temperatura"@pl .