@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:22869 a azonOnto:Book ;
    azonOnto:acceptanceDate "2018-11-29"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4460 ;
            azonOnto:author person:6589 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:6527 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Redaktor"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.\\n7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego"@pl ;
    azonOnto:description "Dwuczynnikowe doświadczenie polowe założono metodą losowanych podbloków w czterech powtórzeniach. Pszenicę jarą uprawiano w zmianowaniu trójpolowym, której przedplon stanowiła pszenica ozima, a przedprzedplonem był rzepak ozimy. Czynnik pierwszego rzędu stanowiły trzy warianty uprawy przedsiewnej pszenicy, pod którą przyorywano międzyplony: A1) bez międzyplonów ścierniskowych; A2) międzyplon z gorczycy białej; A3) międzyplon z mieszanki roślin strączkowych z owsem.\\nCzynnikiem drugiego rzędu były cztery dawki nawożenia azotowego: 0; 40 kg (40I); 80 kg (40I + 40II); 120 kg (40I + 40II + 40III). Termin stosowania azotu: I – przed siewem pszenicy, II – faza BBCH 31–32, III – faza BBCH 49. Plonowanie pszenicy jarej znacznie zależało od przebiegu pogody, a zwłaszcza ilości opadów. Przyorywanie międzyplonu bezpośrednio pod pszenicę jarą miało różny wpływ na jej plony: po mieszance strączkowo-zbożowej plon ziarna był istotnie większy niż w uprawie bez międzyplonu, a po gorczycy odpowiednio mniejszy. Intensyfikacja nawożenia azotem powodowała istotny wzrost plonów ziarna pszenicy. Plon ziarna był istotnie skorelowany głównie z cechami kłosa, a w mniejszym stopniu z zagęszczeniem łanu. Analiza regresji wielokrotnej wykazała, niezależnie od uprawy, duże i dodatnie oddziaływanie na plon liczby kłosów, ich długości i masy ziarna z kłosa oraz ujemne liczby ziaren z kłosa. Wykazano korzystne następcze oddziaływanie międzyplonów na cechy plonotwórcze i plon pszenicy. Wydajność ziarna pszenicy po przyoranej dwa lata wcześniej gorczycy była o 9,9%, a po mieszance o 16,9% większa niż w uprawie bez przyorywania zielonej masy. Przyorując mieszankę strączkowo-zbożową, można obniżyć dawkę stosowanego azotu. W tych warunkach uprawy wystarczającą jest dawka 80 kg N·ha-1, po której plon ziarna był istotnie wyższy niż w uprawie pszenicy bez międzyplonu lub po gorczycy i zastosowaniu 120 kg N·ha-1. Potwierdziła to również ocena ekonomiczna, która wykazała, że w tych warunkach uprawy uzyskuje się największą nadwyżkę bezpośrednią. Międzyplony miały istotną rolę w optymalizacji nawożenia azotem pszenicy jarej, odmiany Torka. W każdych warunkach uprawy najwyższa z zastosowanych dawek azotu (120 kg·ha-1), była poniżej wysokości optymalnej. W uprawie bez przyorywania międzyplonów optymalna dawka została określona na poziomie 171 kg N·ha-1, po gorczycy białej była ona o 8,2% większa, a po mieszance strączkowo-zbożowej aż o 24,0% mniejsza. Międzyplony nie powodowały znaczących zmian w jakości ziarna i mąki, a sukcesywną ich poprawę wywoływały wzrastające dawki azotu. Przyoranie międzyplonów znacznie wpływało natomiast na kształtowanie objętości chleba pod wpływem wybranych właściwości mąki. W uprawie pszenicy bez międzyplonu była ona ściśle skorelowana wyłącznie z zawartością glutenu (r = 0,594). W uprawie po gorczycy białej istotne oddziaływanie na tę cechę miały: liczba opadania (r = 0,796), zawartość glutenu (r = 0,656) oraz rozpływalność glutenu (r = 0,677), a w uprawie po mieszance strączkowo-zbożowej, poza wskaźnikiem sedymentacji, objętość chleba była wysoce skorelowana z każdą cechą mąki. Przyorywanie międzyplonów miało wyraźniejszy wpływ na zmiany cech fizycznych i chemicznych gleby niż nawożenie azotem. Przyorywanie gorczycy i mieszanki zwiększało uwilgotnienie gleby i zmniejszało zwięzłość warstwy ornej oraz korzystnie oddziaływało na zawartość węgla organicznego w glebie, azotu, potasu i magnezu, a także zwiększało aktywność drobnoustrojów celulolitycznych. Przyoranie międzyplonów miało korzystny wpływ na ograniczenie zachwaszczenia łanu pszenicy jarej, chociaż zależało ono od rodzaju międzyplonu. Po przyoraniu mieszanki zachwaszczenie zarówno w fazie krzewienia, jak i kwitnienia było mniejsze od określonego w uprawie bez miedzyplonu, a po gorczycy ograniczenie zachwaszczenia obserwowano tylko w fazie późniejszej. Nawożenie azotem różnicowało natomiast istotnie tylko suchą masę chwastów, która zmniejszała się wraz z intensyfikacją nawożenia. Wykazano korzystny wpływ przyorywania międzyplonów, zwłaszcza gorczycy białej, na zdrowotność źdźbeł i korzeni pszenicy. Intensyfikacja nawożenia N powodowała wzrost stopnia porażenia źdźbeł do dawki 80 kg·ha-1, a kolejna jego dawka zmniejszyła go."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Znaczenie międzyplonów ścierniskowych w optymalizacji nawożenia azotem jakościowej pszenicy jarej.pdf"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/22869/Znaczenie międzyplonów ścierniskowych w optymalizacji nawożenia azotem jakościowej pszenicy jarej.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "nawożenie azotem"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/4747"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "cechy jakościowe mąki"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27156"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "plonowanie pszenicy"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27157"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "międzyplon"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/27158"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "ID-NC-ND"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://azon.e-science.pl/licencje/ID-NC-ND_UPWr.pdf"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:numberOfPages 122 ;
    azonOnto:numeration "LXXVI"^^xsd:string ;
    azonOnto:oai [ a azonOnto:IdentifierInfo ;
            azonOnto:name "OAI"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.dbc.wroc.pl:3669"^^xsd:anyURI ;
            azonOnto:value "3669"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:publicationPlace "Wrocław"^^xsd:string ;
    azonOnto:publicationYear 2009 ;
    azonOnto:publisher "Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=3669"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "dziedzina nauk rolniczych (2011)"@pl ;
    azonOnto:seriesName "Monografie"^^xsd:string ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Magdalena Kozińska"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "Znaczenie międzyplonów ścierniskowych w optymalizacji nawożenia azotem jakościowej pszenicy jarej"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD