@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:44710 a azonOnto:Other ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-08-05"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4500 ;
azonOnto:author person:7681 ;
azonOnto:position 1 ] ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "41. Kolekcja surowców jajczarskich"@pl ;
azonOnto:creationYear 2019 ;
azonOnto:description "Analizowane wyróżniki: średnica, wysokość, indeks żółtka. Indeks żółtka to iloraz jego wysokości i średnicy wyrażony w procentach. Im niższa wartość indeksu żółtka tym starszy surowiec.\\n\\nPrzeprowadzono analizę statystyczną dotyczącą 4 grup surowca jajczarskiego:\\n1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego (kupione u rolnika nieopodal Wrocławia),\\n2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego (przechowywane przez ok. 20 dni w temperaturze pokojowej),\\n3) świeże jaja z chowu klatkowego (zakupione w sieci handlu detalicznego),\\n4) stare jaja z chowu klatkowego (przechowywane przez ok. 24 dni od dnia zakupu w temperaturze pokojowej).\\n\\nPliki w formacie *.bmp przedstawiają średnie wartości analizowanych wyróżników oraz grupy jednorodne zarówno w postaci graficznej (wykres) jak i numerycznej (print screen wykonany podczas testu Duncan'a). Na wykresach przy średnich podane są litery. Te same litery przy poszczególnych średnich oznaczają brak statystycznych różnic pomiędzy nimi (przy p mniejszym niż 0,05). Różnice statystycznie istotne pomiędzy średnimi mają miejsce wtedy gdy występują różne litery. Na przykład pomiędzy średnimi z literami \\\"a\\\" oraz \\\"ab\\\" nie ma statystycznych różnic, ale pomiędzy \\\"a\\\" oraz \\\"b\\\" - już tak. \\n\\nKażda grupa badawcza początkowo składała się z 10 obiektów (jaj). W związku z tym, że w poszczególnych przypadkach nie zawsze możliwa była analiza wszystkich wyróżników to do końcowej analizy statystycznej ostatecznie pobrano dane z następującej ilości obiektów:\\n1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego: 10 obiektów,\\n2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego: 7 obiektów,\\n3) świeże jaja z chowu klatkowego: 8 obiektów,\\n4) stare jaja z chowu klatkowego: 9 obiektów,\\nRazem: 34 obiekty z 40 początkowych.\\n \\nPliki graficzne dotyczące innych wyróżników przedstawione zostały w pozostałych rekordach (tj. od 01 do 08). Dane wejściowe oraz wyniki (korelacje, analiza wariancji, statystyki opisowe) w postaci plików *.xls oraz *.csv znajdują się w rekordzie 00. Zdjęcia obiektów z zewnątrz oraz po rozbiciu znajdują się w pozostałych 40 rekordach (4 grupy po 10 obiektów) w ramach zdeponowanej \\\"kolekcji jajczarskiej\\\"."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "02a_średnica_żółtka_test_Duncana.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44710/02a_średnica_żółtka_test_Duncana.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "02a_średnica_żółtka_wykres.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44710/02a_średnica_żółtka_wykres.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "02b_wysokość_żółtka_test_Duncana.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44710/02b_wysokość_żółtka_test_Duncana.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "02b_wysokość_żółtka_wykres.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44710/02b_wysokość_żółtka_wykres.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "02c_indeks_żółtka_test_Duncana.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44710/02c_indeks_żółtka_test_Duncana.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "02c_indeks_żółtka_wykres.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44710/02c_indeks_żółtka_wykres.bmp"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "jakość jaj kurzych"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c36185"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "statystyka"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/467780"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "jajo"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/47758"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Jajczarstwo : nauka, technologia, praktyka : praca zbiorowa / pod red. Tadeusza Trziszki ; [aut. Elżbieta Anders et al.]."^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000052986&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Maciej Oziembłowski"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "02 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: średnica, wysokość, indeks żółtka"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD