@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .
records:44720 a azonOnto:Other ;
azonOnto:acceptanceDate "2019-08-05"^^xsd:date ;
azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
azonOnto:affiliation unit:4500 ;
azonOnto:author person:7681 ;
azonOnto:position 1 ] ;
azonOnto:collection collection:2 ;
azonOnto:comment "41. Kolekcja surowców jajczarskich"@pl ;
azonOnto:creationYear 2019 ;
azonOnto:description "Analizowane wyróżniki: masa jaja, wysokość białka gęstego, jednostki Haugh'a. Im większa wysokość białka gęstego tym jajo jest świeższe. Wartości jednostek Haugh'a (JH) zależą od masy jaja (M) oraz wysokości białka gęstego (H) według zależności:\\nJH = 100 * log (H - 1,7M^0,37 + 7,6)\\nIm wyższe wartości jednostki Haugh'a tym wyższa jakość surowca jajczarskiego. Jednostki Haugh'a zostały zaproponowane przez Raymond'a Haugh'a w 1937 roku i wciąż są w wielu krajach stosowane w przemyśle jajczarskim.\\n\\nPrzeprowadzono analizę statystyczną dotyczącą 4 grup surowca jajczarskiego:\\n1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego (kupione u rolnika nieopodal Wrocławia),\\n2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego (przechowywane przez ok. 20 dni w temperaturze pokojowej),\\n3) świeże jaja z chowu klatkowego (zakupione w sieci handlu detalicznego),\\n4) stare jaja z chowu klatkowego (przechowywane przez ok. 24 dni od dnia zakupu w temperaturze pokojowej).\\n\\nPliki w formacie *.bmp przedstawiają średnie wartości analizowanych wyróżników oraz grupy jednorodne zarówno w postaci graficznej (wykres) jak i numerycznej (print screen wykonany podczas testu Duncan'a). Na wykresach przy średnich podane są litery. Te same litery przy poszczególnych średnich oznaczają brak statystycznych różnic pomiędzy nimi (przy p mniejszym niż 0,05). Różnice statystycznie istotne pomiędzy średnimi mają miejsce wtedy gdy występują różne litery. Na przykład pomiędzy średnimi z literami \\\"a\\\" oraz \\\"ab\\\" nie ma statystycznych różnic, ale pomiędzy \\\"a\\\" oraz \\\"b\\\" - już tak. \\n\\nKażda grupa badawcza początkowo składała się z 10 obiektów (jaj). W związku z tym, że w poszczególnych przypadkach nie zawsze możliwa była analiza wszystkich wyróżników to do końcowej analizy statystycznej ostatecznie pobrano dane z następującej ilości obiektów:\\n1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego: 10 obiektów,\\n2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego: 7 obiektów,\\n3) świeże jaja z chowu klatkowego: 8 obiektów,\\n4) stare jaja z chowu klatkowego: 9 obiektów,\\nRazem: 34 obiekty z 40 początkowych.\\n \\nPliki graficzne dotyczące innych wyróżników przedstawione zostały w pozostałych rekordach (tj. od 01 do 08). Dane wejściowe oraz wyniki (korelacje, analiza wariancji, statystyki opisowe) w postaci plików *.xls oraz *.csv znajdują się w rekordzie 00. Zdjęcia obiektów z zewnątrz oraz po rozbiciu znajdują się w pozostałych 40 rekordach (4 grupy po 10 obiektów) w ramach zdeponowanej \\\"kolekcji jajczarskiej\\\"."@pl ;
azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "08a_masa_jaja_test_Duncana.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44720/08a_masa_jaja_test_Duncana.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "08a_masa_jaja_wykres.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44720/08a_masa_jaja_wykres.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "08b_wysokość_białka_gęstego_test_Duncana.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44720/08b_wysokość_białka_gęstego_test_Duncana.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "08b_wysokość_białka_gęstego_wykres.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44720/08b_wysokość_białka_gęstego_wykres.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "08c_Jednostki_Haugha_test_Duncana.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44720/08c_Jednostki_Haugha_test_Duncana.bmp"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:FileInfo ;
azonOnto:name "08c_Jednostki_Haugha_wykres.bmp"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44720/08c_Jednostki_Haugha_wykres.bmp"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:harmfulContent false ;
azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "jakość jaj kurzych"@pl ;
azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c36185"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "statystyka"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/467780"^^xsd:anyURI ],
[ a azonOnto:KeywordInfo ;
azonOnto:name "jajo"@pl ;
azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/47758"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:language "Polski"^^xsd:string ;
azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
azonOnto:name "Jajczarstwo : nauka, technologia, praktyka : praca zbiorowa / pod red. Tadeusza Trziszki ; [aut. Elżbieta Anders et al.]."^^xsd:string ;
azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000052986&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ] ;
azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)"@pl ;
azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
azonOnto:name "Maciej Oziembłowski"^^xsd:string ] ;
azonOnto:title "08 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: masa jaja, wysokość białka gęstego, jednostki Haugh'a"@pl .
RDF/XML
TURTLE
JSON-LD