@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:44611 a azonOnto:Photo ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-07-22"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4500 ;
            azonOnto:author person:7681 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:camera "Nikon D810"^^xsd:string ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:10861 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Operator"@pl ],
        [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:10115 ;
            azonOnto:position 2 ;
            azonOnto:roleName "Operator"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "41. Kolekcja surowców jajczarskich\\nW tym przypadku nie była możliwa analiza wszystkich wyróżników statystycznych."@pl ;
    azonOnto:creationYear 2019 ;
    azonOnto:description "Jajo kurze, tzw. klatkowe, świeże - próba 1. Surowiec jajczarski pozyskany w handlu detalicznym oznaczony jako \\\"3\\\" (chów klatkowy niosek). Jajo stanowi obiekt pomiarowy (w ramach grupy 10 obiektów) dotyczący oceny podstawowej jakości ŚWIEŻEGO surowca jajczarskiego (tzw. klatkowego). \\n\\nZdjęcie \\\"komora powietrzna\\\": widok jaja podświetlonego w owoskopie. Im jajo starsze tym większa jest komora powietrzna w tzw. tępym końcu jaja. W surowcu bardzo świeżym komora powietrzna nie zawsze jest dobrze widoczna. Prześwietlenie jaja ułatwia również wykrycie ewentualnych ciał obcych w jego treści.\\n\\nZdjęcie \\\"skorupa - wymiary\\\": widok nierozbitego jaja na tle miarki. Możliwe jest określenie tzw. wysokości i szerokości jaja, co wykorzystywane jest w obliczeniu tzw. indeksu kształtu jaja, wyrażonego w procentach jako iloraz szerokości i wysokości jaja."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Komora_powietrzna_10_04_J1.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44611/Komora_powietrzna_10_04_J1.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Wymiary_jajka_10_04_J1.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44611/Wymiary_jajka_10_04_J1.jpg"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "barwa"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c8230"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jakość jaj"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c36184"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jakość jaj kurzych"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c36185"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jajo"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/47758"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "żółtko jaja"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c139880"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Białko jaja"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D004529"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Centrum Digitalizacji UPWr"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Jajczarstwo : nauka, technologia, praktyka : praca zbiorowa / pod red. Tadeusza Trziszki ; [aut. Elżbieta Anders et al.]."^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000052986&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Maciej Oziembłowski"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD