@prefix azonOnto: <http://id.e-science.pl/ontologies/azonOnto#> .
@prefix collection: <http://id.e-science.pl/vocab/collection/> .
@prefix dcterms: <http://purl.org/dc/terms/> .
@prefix kv: <http://id.e-science.pl/vocab/kv/> .
@prefix person: <http://id.e-science.pl/vocab/person/> .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix rdfs: <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#> .
@prefix records: <http://id.e-science.pl/records/> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix unit: <http://id.e-science.pl/vocab/unit/> .
@prefix xml: <http://www.w3.org/XML/1998/namespace> .
@prefix xsd: <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#> .

records:44625 a azonOnto:Photo ;
    azonOnto:acceptanceDate "2019-07-22"^^xsd:date ;
    azonOnto:authorInfo [ a azonOnto:AuthorInfo ;
            azonOnto:affiliation unit:4500 ;
            azonOnto:author person:7681 ;
            azonOnto:position 1 ] ;
    azonOnto:camera "Nikon D810"^^xsd:string ;
    azonOnto:cocreatorInfo [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:10861 ;
            azonOnto:position 1 ;
            azonOnto:roleName "Operator"@pl ],
        [ a azonOnto:CoCreatorInfo ;
            azonOnto:cocreator person:10115 ;
            azonOnto:position 2 ;
            azonOnto:roleName "Operator"@pl ] ;
    azonOnto:collection collection:2 ;
    azonOnto:comment "41. Kolekcja surowców jajczarskich"@pl ;
    azonOnto:creationYear 2019 ;
    azonOnto:description "Jajo kurze, tzw. klatkowe, stare - próba 2. Surowiec jajczarski pozyskany w handlu detalicznym oznaczony jako \\\"3\\\" (chów klatkowy niosek). Jajo stanowi obiekt pomiarowy (w ramach grupy 10 obiektów) dotyczący oceny podstawowej jakości STAREGO surowca jajczarskiego (tzw. klatkowego). Surowiec przetrzymywany był przez ok. 24 dni (od momentu zakupu) w temperaturze pokojowej.\\n\\nZdjęcie \\\"białko i żółtko\\\": widok treści jaja z góry. Oprócz żółtka wyraźnie widać tzw. białko gęste i tzw. białko rzadkie. Im jajo starsze tym powierzchnia, którą zajmuje białko i żółtko jest większa. Jaja świeże charakteryzują się m.in. większą wysokością białka gęstego.\\n\\nZdjęcie \\\"komora powietrzna\\\": widok jaja podświetlonego w owoskopie. Im jajo starsze tym większa jest komora powietrzna w tzw. tępym końcu jaja. W surowcu bardzo świeżym komora powietrzna nie zawsze jest dobrze widoczna. Prześwietlenie jaja ułatwia również wykrycie ewentualnych ciał obcych w jego treści.\\n\\nZdjęcie \\\"skorupa - wymiary\\\": widok nierozbitego jaja na tle miarki. Możliwe jest określenie tzw. wysokości i szerokości jaja, co wykorzystywane jest w obliczeniu tzw. indeksu kształtu jaja, wyrażonego w procentach jako iloraz szerokości i wysokości jaja.\\n\\nZdjęcie \\\"wysokość żółtka\\\": widok żółtka z boku. Możliwe jest określenie jego wysokości. Posiadając wartość średnicy żółtka można obliczyć tzw. indeks żółtka, wyrażony procentowo jako iloraz wysokości i średnicy. Im jajo starsze tym indeks żółtka przybiera coraz niższe wartości, tzn. wysokość jest mniejsza, zaś średnica - coraz większa.\\n\\nZdjęcie \\\"żółtko - kolor\\\": porównanie barwy żółtka do wzorców z wachlarza firmy LaRoche (1-15). Wartość 1 odpowiada słomkowej barwie żółtka, zaś 15 - ciemnopomarańczowej. Pozostałe wartości są pośrednie. W praktyce nie jest możliwe osiągniecie koloru żółtka w wartościach 12, 13, 14 i 15 bez stosowania sztucznych kolorantów dodawanych do paszy niosek. Suszoną kukurydzą, lucerną i innymi naturalnymi dodatkami stosowanymi w paszach dla niosek można osiągnąć mocniejszą barwę żółtka, ale zazwyczaj nie większą niż 11."@pl ;
    azonOnto:destinationGroup "ogół społeczeństwa"@pl ;
    azonOnto:fileInfo [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Białko_i_żółtko_-_skala_25_04_19_J2.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44625/Białko_i_żółtko_-_skala_25_04_19_J2.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Komora_powietrzna_25_04_J-2.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44625/Komora_powietrzna_25_04_J-2.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Wymiary_jajka_25_04_J-2.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44625/Wymiary_jajka_25_04_J-2.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Wysokość_żółtka_-_25_04_19_J2.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44625/Wysokość_żółtka_-_25_04_19_J2.jpg"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:FileInfo ;
            azonOnto:name "Żółtko_-_color_checker_25_04_J2.jpg"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://data.e-science.pl/44625/Żółtko_-_color_checker_25_04_J2.jpg"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:harmfulContent false ;
    azonOnto:keywordInfo [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "barwa"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c8230"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jakość jaj"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c36184"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jakość jaj kurzych"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c36185"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "jajo"@pl ;
            azonOnto:uri "http://plwordnet.pwr.wroc.pl/wordnet/synset/47758"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "żółtko jaja"@pl ;
            azonOnto:uri "http://id.e-science.pl/vocab/kv/c139880"^^xsd:anyURI ],
        [ a azonOnto:KeywordInfo ;
            azonOnto:name "Białko jaja"@pl ;
            azonOnto:uri "http://purl.bioontology.org/ontology/MESH/D004529"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:licenseInfo [ a azonOnto:LicenseInfo ;
            azonOnto:name "CC BY-SA 4.0"^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:partner [ a azonOnto:Organization ;
            azonOnto:name "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:placeOfCreation "Centrum Digitalizacji UPWr"^^xsd:string ;
    azonOnto:relatedLink [ a azonOnto:RelatedLinkInfo ;
            azonOnto:name "Jajczarstwo : nauka, technologia, praktyka : praca zbiorowa / pod red. Tadeusza Trziszki ; [aut. Elżbieta Anders et al.]."^^xsd:string ;
            azonOnto:uri "https://aleph.bibl.up.wroc.pl/F/?func=direct&doc_number=000052986&local_base=ARW"^^xsd:anyURI ] ;
    azonOnto:scientificDiscipline "Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)"@pl ;
    azonOnto:submitter [ a azonOnto:Person ;
            azonOnto:name "Maciej Oziembłowski"^^xsd:string ] ;
    azonOnto:title "KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2"@pl .

RDF/XML

TURTLE

JSON-LD